Oι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν σταθερά τα επιτόκια στο 0,25 με 0,5% και διεμήνυσαν ότι είναι ανοιχτοί σε μια αύξηση τον Ιούνιο, επισημαίνοντας την βελτίωση στις παγκόσμιας χρηματοοικονομικές αγορές και στην αγορά απασχόλησης.

Η επιτροπή καθορισμού της νομισματικής πολιτικής (FOMC) της κεντρικής τράπεζας ανέφερε πως η αγορά απασχόλησης έχει βελτιωθεί περαιτέρω παρά την πρόσφατη οικονομική επιβράδυνση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η ηγεσία της Fed επισήμανε την όλο και καλύτερη εικόνα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, όμως παράλληλα σημείωσε την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και της καταναλωτικής δαπάνης.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει χαμηλός το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως θα φτάσει στο 2% μεσοπρόθεσμα, καθώς οι αποπληθωριστικές συνέπειες του φθηνού πετρελαίου θα υποχωρήσουν σταδιακά, ενώ παράλληλα η υψηλή απασχόληση θα δώσει ώθηση στην κατανάλωση.

Στο πλαίσιο αυτό, παρά την αποδυνάμωση της καταναλωτικής δαπάνης, η Fed σημείωσε πως το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών έχει αυξηθεί και ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει υψηλή, στοιχεία που εμπνέουν αισιοδοξία για τόνωση της αγοράς στο μέλλον.

Σε αντίθεση πάντως με προηγούμενες συνεδριάσεις, όπου η αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία έπαιζε σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων, αυτή τη φορά η Fed έστειλε σινιάλο ότι οι ανησυχίες για διάχυση κινδύνων στις ΗΠΑ έχουν χαλαρώσει.

Συνεχίζουμε «να παρακολουθούμε τους δείκτες του πληθωρισμού και παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η Fed. Πρόκειται για ξεκάθαρα πιο συγκρατημένο μήνυμα σε σχέση με την ανακοίνωση της προηγούμενης συνεδρίασης, όπου υπήρχε αναφορά σε κινδύνους που διατρέχει η αμερικανική οικονομία λόγω των εξελίξεων στη διεθνή σκηνή.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, και συγκεκριμένα μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, που μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά.

 

Facebook Comments