Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή το 2015 αντανακλώντας ανελαστική ιδιωτική κατανάλωση και θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών διαπιστώνει η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις και εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο θα επανέλθει σε ανάπτυξη η οποία θα επιταχυνθεί το 2017 (+2,7% του ΑΕΠ) αντανακλώντας την επιστροφή της εμπιστοσύνης και το αντίκτυπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το ΑΕΠ το 2015 υποχώρησε μόλις 0,2% και αυτό είναι μια ποσοστιαία μονάδα καλύτερο απ΄ όσο αναμένονταν μετά την επιβολή των capital controls. Πέραν των λόγων που προαναφέρθηκαν το αποδίδει και στην επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων στα τέλη του έτους.

Η πρόβλεψη για το 2016 είναι ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ, ελαφρά λιγότερο απ’ όσο αναμένονταν στις χειμερινές προβλέψεις καθώς οι αρνητικές συνέπειες το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ήταν μικρότερες απ’ όσο αναμένονταν. Η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να είναι ο λόγος της συρρίκνωσης. Όπως σημειώνεται ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχίσει να βαρύνει στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών η πτώση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να αντισταθμιστεί από θετική συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών που θα συμπληρωθεί από μια καλή τουριστική σεζόν και θετικές τάσεις στις εξαγωγές αγαθών.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι “οι αβεβαιότητες γύρω από τις προβλέψεις, παραμένουν μεγάλες”. Ακόμη, αναμένει ότι το 2016 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,1% και το 2017 στο 1,8%, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται στο 182,8% του ΑΕΠ το 2016 και στο 178,8% το 2017.

 

Facebook Comments