Να καταλήξει στις λεπτομέρειες για τους έμμεσους φόρους και τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, ώστε στη συνέχεια να ψηφιστούν και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα επιχειρήσει το Euroworking Group που θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου σήμερα.

Από σήμερα επίσης θα συνεχιστούν οι επαφές με το «κουαρτέτο» (το οποίο όμως δεν αναμένεται να έλθει στην Αθήνα), προκειμένου μέχρι την Κυριακή – αν είναι δυνατόν – να κλείσουν οριστικά όλες οι εκκρεμότητες ενόψει του νέου Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, στις 17 Μαΐου η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τα «κόκκινα» δάνεια, το πακέτο των έμμεσων φόρων, τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ψήφισή του αναμένεται να γίνει το Σαββατοκύριακο 21 – 22 Μαΐου ούτως ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μεταβεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου έχοντας εκπληρώσει όλα τα συμφωνηθέντα.

Το 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και εάν χρειάζεται θα αποφασιστεί η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους διαμηνύει το Βερολίνο ενώ την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ότι πλέον έχει έρθει η ώρα να τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» αλλά θα εξεταστούν τρόποι για την ελάφρυνση του.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε επίσης πως το ελληνικό χρέος είναι τόσο μεγάλο που σε συνδυασμό με την ασταθή οικονομία προκαλεί μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να παραταθεί μέχρι το Σεπτέμβριο η συζήτηση για τον οδικό χάρτη ελάφρυνσης του χρέους.
 

Facebook Comments