Αγωνία ενόψει Eurogroup έχει κατακλύσει την κυβέρνηση η οποία ευελπιστεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα και για είμαστε πιο ακριβείς, να φύγει με υπογεγραμμένη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα καλοβλέπει και θετικά αποτελέσματα για το χρέος κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και πολιτικά.

Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά δεν έρχονται «τσάμπα». Μέτρα τουλάχιστον 5,4 δισ. ευρώ, ένας «αυτόματος κόφτης» που θα επιφέρει και νέα μέτρα κάθε φορά που θα αποτυγχάνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι αλλά και «μεταρρυθμίσεις» όπως το νέο ασφαλιστικό και η απελευθέρωση των κόκκινων δανείων που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας.

Την ίδια ώρα ενώ ο «κόφτης» έχει γίνει διάσημος, υπάρχει και ένας ακόμη κατάλογος υποχρεώσεων ο οποίος και θα πρέπει να εκπληρώσει μέχρι το φθινόπωρο. Ο αριθμός των υποχρεώσεις μετρά συνολικά 43 κάτι που σημαίνει πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί για μια ακόμη φορά.

Μπορεί η δεύτερη αξιολόγηση να μην είναι γεμάτη από εισπρακτικά μέτρα όπως η πρώτη, ωστόσο περιλαμβάνει μέτρα που μπορεί να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ποια είναι τα πιο «δύσκολα» προαπαιτούμενα;

Πρώτη θέση στη λίστα, καταλαμβάνουν τα εργασιακά. Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι (προς το παρόν) δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης μισθών από την πλευρά των δανειστών. Έχει όμως τεθεί με απόλυτη βεβαιότητα θέμα πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων αλλά και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου θέματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης ως «κόκκινες γραμμές».

Ο κατάλογος των προαπαιτούμενων της β’ αξιολόγησης όπως περιγράφει το thetoc.gr, θα περιλαμβάνει επίσης θέματα περαιτέρω «ανοίγματος» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των οποίων θα είναι και η μεταβίβαση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ. Επίσης, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να τα «βάλει» με ακόμη περισσότερες επαγγελματικές ομάδες καθώς θα κληθεί να υλοποιήσει μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ (σ.σ μεταξύ των επαγγελμάτων και αυτό των φαρμακοποιών).

Τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξισώσει τις εμπορικές αξίες των ακινήτων με τις αντικειμενικές. Εκ πρώτης όψεως, αυτό μπορεί να φαντάζει θετικό. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει και σε νέα αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς με δεδομένη την ύπαρξη του αυτόματου κόφτη, η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει απώλειες φορολογικών εσόδων.

Ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα θα περιλαμβάνει και άλλα κρίσιμα θέματα. Όπως για παράδειγμα την επανεξέταση όλων των κοινωνικών παροχών με στόχο να βρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα επανεξεταστούν επίσης οι εκπτώσεις των επιχειρήσεων όπως επίσης και το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των ναυτιλιακών εταιρειών.

Facebook Comments