Ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις και το μοναδικό ενδιαφέρον προέρχεται είτε από Ελληνες επιχειρηματίες που είναι κρυμμένοι πίσω από κοινοπρακτικά σχήματα είτε από hedge funds. Τη διαπίστωση αυτή κάνουν μιλώντας στο «MN» κορυφαίοι Ελληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο, θεωρώντας ότι η Ελλάδα υστερεί στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που αποτρέπει τους ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στο ΧΑ, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει επενδυτικός άνεμος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το καλό κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί με την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους αλλά και μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, κάτι που έδωσε το έναυσμα στη Moodys και την S&P να βελτιώσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, μάλλον χάλασε. Κάτι που προκύπτει από το «τσίμπημα» στα 54 και 57 σεντς των ελληνικών ομολόγων με την απόδοση να αγγίζει το 11,4% και να κινείται σε απαγορευτικά επίπεδα, αλλά και από την πτώση σχεδόν κατά 30% της αγοράς το τελευταίο δίμηνο και την πτώση μέχρι 80% για τραπεζικά χαρτιά μετά την αύξηση κεφαλαίου τους.

Οι ίδιοι διαχειριστές που έχουν επίγνωση του χρήματος και της προέλευσής του που κινείται καθημερινά στο ΧΑ, θεωρούν ότι το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά προέρχεται κατά βάση από hedge funds που οσμίζονται ευκαιρίες και έχουν σαν στόχο το βραχυπρόθεσμο όφελος. Προς τούτο άλλωστε κατατείνει η υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς από ώριμη σε αναδυόμενη από τη Morgan Stanley. Αυτό θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο, δίδοντας το σύνθημα προφανώς για νέες μειώσεις θέσεων στο ΧΑ.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στην πλειονότητά τους, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν πόλο έλξης hedge funds ή Ελλήνων επενδυτών και επιχειρηματιών. Για παράδειγμα, τα Λαχεία για τα οποία γίνεται τόσος ντόρος τελευταία, το σχήμα που τα απέκτησε ήταν ο… ΟΠΑΠ και η Ιντραλότ.

Στον ΟΠΑΠ που εθεωρείτο αποκρατικοποίηση πρώτης γραμμής, ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην Emma Delta Ltd, ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρεία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) (Τσέχος που ελέγχει το fund PPF, γνωστό από τη συμμετοχή του στην Πειραιώς) και τον κ. Γ. Μελισσανίδη (33,3%), έναντι αντίτιμου 652 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ, «τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 ανέρχονται σε 69 εκατ. ευρώ τα οποία προήλθαν από την πώληση της επικαρπίας επί του δικαιώματος αξιοποίησης του IBC», το οποίο πέρασε, επίσης, σε ελληνικά χέρια, στη Lamda Development συμφερόντων της οικογένειας Λάτση. Η δε Κασσιόπη (στην Κέρκυρα) πέρασε στην NCH Capital για περίοδο 99 ετών έναντι συνολικού τιμήματος 23 εκατ. ευρώ. Κατά τα άλλα, είναι γνωστό ότι το hedge fund Τhird Point κατέγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις από την αγορά ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα των 16 σεντς, ή το καναδέζικο fund Fairfax, τη διοίκηση του οποίου είχε συναντήσει και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, έχει παρουσία σε μία σειρά από εισηγμένες με κορυφαία αυτή στη Eurobank Properties, αγοράζοντας στα χαμηλά ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές, το κλίμα στράβωσε με το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και την οπισθοχώρηση της Gazprom, ενώ υπάρχει εκκρεμότητα ως προς την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar. Η Ελλάδα πάσχει από φρέσκο χρήμα το οποίο θα πέσει στην αγορά και θα φέρουν μεγάλοι διεθνείς όμιλοι. Οι αγορές βλέπουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως και τον ΤΑΡ, αλλά και τις προθέσεις των Κινέζων της Cosco να επενδύσουν στο λιμάνι του Πειραιά και την ΤραινΟΣΕ.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Αν κάτι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων είναι οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση, σχολιάζουν οι διαχειριστές. Πλέον, το p/bv σε Alpha και Πειραιώς, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου τους, είναι ευθέως ανταγωνιστικό με άλλους ξένους τραπεζικούς ομίλους. Και για τις δύο το p/bv διαμορφώνεται στα επίπεδα του 0,5 – 0,6. Σημειωτέον, ότι από σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση του warrant, αλλά και των νέων μετοχών της Πειραιώς.

Βουτιά με μικρό τζίρο

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα κινείται πλέον ο γενικός δείκτης του ΧΑ, που πλέον βρίσκει νέα αφετηρία στα χαμηλά τριμήνου, ενώ διευρύνονται οι απώλειες από την αρχή του χρόνου. Η νέα μεγάλη πτώση της αγοράς, κατά 3,24%, στις 823,83 μονάδες, έγινε με μικρό τζίρο, της τάξης των 55 εκατ. ευρώ, ενδεικτικός της αναποφασιστικότητας των επενδυτών και της ατολμίας τους να πάρουν περαιτέρω ρίσκο στο ΧΑ.

Το warrant της Εθνικής βρίσκεται από πτώση σε πτώση και με πράξεις ακόμα και κάτω από το 1 ευρώ, κλείνοντας την Τρίτη με απώλειες 15,08%, στο 1,07 ευρώ. Απώλειες και για τη μετοχή 4,07%, στα 2,36 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha μπορεί να κατέγραψε απώλειες 1,16%, στα 0,4250 ευρώ, αλλά το warrant έκλεισε στο «συν», με κέρδη 0,41%, στα 0,3 ευρώ. Απώλειες πάνω από 8,5% για τα ΣΩΛΚ, η δεύτερη συνεχόμενη βουτιά για το χαρτί μετά τη συμφωνία για τον ΤΑΡ. Πωλητές, επίσης, βγήκαν στην Ελλάκτωρ, πιέζοντας τη μετοχή πάνω από 6%, στα όρια των 2 ευρώ, την Βιοχάλκο, που υποχωρεί λόγω θυγατρικών, στα 4,10 ευρώ. Πωλητές και στην υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ κατά 5,54%, στα 5,80 και την ΔΕΗ κατά 5,52%, στα 6,51 ευρώ. Στο «κόκκινο», ακόμα, έκλεισε ο ΟΤΕ, στα 5,87 και πτώση 3,45%, 2,82% τα ΕΛΠΕ, 2,81% η ΕΧΑΕ, 2,5% ο ΟΛΠ και λιγότερο κατά 1,24% ο ΟΠΑΠ.

 

ΧΣ

Facebook Comments