'

Στα 830 εκατ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα

MarketNews

Στα 830 εκατ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα  , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 830 εκατ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, έναντι πλεονάσματος ύψους 629 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, εμφανίζει ο προϋπολογισμός.

Η εξέλιξη αυτή,  σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, αποδίδεται στην επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών προηγούμενων ετών, του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ειδικότερα, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν στα 3,89 δις ευρώ, των νοσοκομείων σε 1,42 δις και των ΟΤΑ σε 926 δις.
Αυξήθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων οριακά στα 309,6 εκ ευρώ έναντι 278,3εκ ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν.
 
Στον κρατικό προϋπολογισμό καταγράφεται έλλειμμα 3,8 δις ευρώ έναντι 1,3 δις το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρξαν υψηλότερα πλεονάσματα σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και νοσοκομεία.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί νέα γενιά οφειλών στον τομέα της υγείας, αν και έχουν μειωθεί οι δαπάνες σε νοσοκομεία και ταμεία.

Μικρή μείωση σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες.