Έτοιμος να προχωρήσει σε επίσχεση της παροχής υπηρεσιών με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ δηλώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, εκφράζοντας την κατηγορηματική του διαφωνία με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε επιβολή στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγωνιστικά κέντρα του θεσμού της εκ των υστέρων διόρθωσης (claw back).

Πρόκειται για το θεσμό σύμφωνα με τον οποίο αν κάποια ιδιωτικά θεραπευτήρια ξεπεράσουν σε δαπάνες ένα μηνιαίο πλαφόν, θα πρέπει να καλύψουν με δική τους μέριμνα το ποσό της υπέρβασης.

Ο Σύνδεμος κάνει λόγο για «νέες αυθαίρετες και μονομερώς τετελεσμένες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας», υποστηρίζοντας πως οι ανακοίνωση των μέτρων περί claw back στις υπηρεσίες που παρέχουν οι Ιδιωτικές Κλινικές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, δίνει τη χαριστική βολή σε αυτήν τη συνεργασία».

Σημειώνει μάλιστα πως αυτές οι αποφάσεις «στερούνται παντελώς νομιμότητας, εκθέτουν τη χώρα διεθνώς με ένα “αποφασίζω και διατάσσω claw back σε υπηρεσίες”, παρά το γεγονός ότι -ως γνωστόν- το claw back σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο εφαρμόζεται μόνο σε προϊόντα και ποτέ σε υπηρεσίες».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών κάνει λόγο για εφιαλτικό περιβάλλον λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών, που «δεν επιτρέπει ουδεμία άλλη πίστωση χρόνου πληρωμής των ληξιπρόθεσμων, αλλά και ουδεμία συζήτηση για ενδεχόμενη περικοπή στην τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».

Καταλήγοντας προειδοποιεί με επίσχεση, αναμένοντας ότι «έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν “ευήκοα ώτα”, που θα δώσουν τη δέουσα σημασία στις εκκλήσεις μας, θα αντιληφθούν, ότι δεν μας ικανοποιεί η από μέρους τους αναγνώριση περί κατάφορης αδικίας των μέτρων, όταν αυτή συνοδεύεται με ασαφείς υποσχέσεις και τεράστιες περικοπές. Θα αντιληφθούν ότι επιτέλους δεν αντέχουμε άλλα τετελεσμένα γεγονότα».

Όπως δήλωσε την Τρίτη, μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, ο υπουργός Υγείας, για τώρα το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα κλείσει με την επιβολή στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγωνιστικά κέντρα του θεσμού της εκ των υστέρων διόρθωσης (claw back).

Η ηγεσία του υπουργείου έχει παραδεχτεί πως πρόκειται για μέτρο οριζόντιο που δημιουργεί αδικίες και στο πλαίσιο αυτό έχει δεσμευτεί για την άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ιδιωτικά κέντρα και τις κλινικές.
 

Facebook Comments