Τη χειρότερη τουριστική σεζόν περνάει φέτος η Αίγυπτος. Η μείωση της κίνησης φαίνεται ξεκάθαρα στο Νείλο, όπου κάθε χρόνο 250 ποταμόπλοια έδειχναν στους τουρίστες τα αξιοθέατα κατά μήκος του ποταμού. Φέτος, μόνο μερικά βρίσκονται σε λειτουργία, τα υπόλοιπα έχουν ρίξει άγκυρα νότια του Λούξορ, όπου το ένα δίπλα στο άλλο περιμένουν τους τουρίστες.

Περίοδος βαθιάς κρίσης

Ίσως να περιμένουν και ολόκληρο το καλοκαίρι. Μόνο το 1/5 των ποταμόπλοιων είναι δρομολογημένα για τις ξακουστές κρουαζιέρες στο Νείλο, αλλά και αυτά δεν είναι γεμάτα. Οι μεγάλες αίθουσες φαγητού είναι μισοάδειες και ο ξεναγός Φαρίντ Ρούσντι, καλοσωρίζει το πρώτο γκρουπ της χρόνιας, ίσως και το τελευταίο. Ζήτηση δεν υπάρχει για την ώρα. Ο Ρούσντι ξέρει κάθε κίονα και κάθε τειχογραφία της διαδρομής από το Λούξορ μέχρι το Ασουάν. Τα τελευταία 40 χρόνια δείχνει στους τουρίστες τον τάφο του Τουτανχαμόν ή τους ναούς του Αμπού Σίμπελ, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν. Έχει ζήσει τη χρυσή εποχή του τουρισμού στην Αίγυπτο και κάποιες περιόδους κρίσης. Όμως τόσο άσχημα όπως τώρα δεν ήταν ποτέ τα πράγματα.

«Παλαιότερα τα καράβια ήταν γεμάτα», θυμάται. «Με το που έφταναν τους 120 οι τουρίστες σε ένα πλοίο, τους χωρίζαμε σε 4 γκρουπ των 30 ατόμων, με 4 συναδέλφους. Σήμερα είναι ζήτημα εάν γεμίζουν με 30 ή 40 ανθρώπους συνολικά. Τα καράβια είναι άδεια». Σε κάθε ποταμόπλοιο εργάζονται 80 με 100 υπάλληλοι. Με το μισθό τους και τα φιλοδωρήματα συντηρούν συνήθως ολόκληρες οικογένειες. Την ίδια τύχη μοιράζονται κι άλλοι: οδηγοί ταξί και πούλμαν, έμποροι στις υπαίθριες αγορές και κάθε επάγγελμα που βασίζεται στον τουρισμό. Όλοι νοιώθουν ότι οι τουρίστες αποφεύγουν την Αίγυπτο.

«Είναι ζήτημα αντίληψης»

Δεν το κάνουν όμως όλοι, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως η Καταρίνα Βινς Κόνραντς. «Με ρωτάνε συνεχώς, όταν λέω ότι πάω στην Αίγυπτο, εάν φοβάμαι και εάν δεν θα ήταν καλύτερα να ακυρώσω το ταξίδι. Κι εγώ τους λέω πως, όχι, ότι το κακό μπορεί να σε βρει παντού, και ότι δεν φοβάμαι. Αισθάνομαι ασφαλής και σε καλά χέρια». Ο Φόλκερ Κίρχοφ, επικεφαλής του γραφείου ταξιδίων Φένιξ στην Αίγυπτο, οργανώνει τα τελευταία 24 χρόνια κρουαζιέρες στο Νείλο. Φέτος το καλοκαίρι, το κρουαζιερόπλοιο Zeine θα πρέπει αναγκαστικά να διακόψει τις διαδρομές. «Δεν είναι δυνατόν να καταπολεμήσει κανείς τους φόβους με τη διαφήμιση και καλές τιμές», λέει. «Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και έχει να κάνει με την αντίληψη της πραγματικότητας».

Μόνο όσοι επιστρέφουν στη Γερμανία έχοντας επισκεφθεί τον Νείλο μπορούν να μεταδώσουν την πραγματική εικόνα του ποταμού. Και είναι αυτοί που κάνουν όσους εργάζονται στον τουριστικό κλάδο της Αιγύπτου να μην το βάζουν κάτω.

 

Facebook Comments