Για τη δυναμική επιστροφή σε κερδοφορία, έπειτα από 6 χρήσεις ιστορικά υψηλών ζημιών, προετοιμάζονται οι εγχώριες τράπεζες και τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2016 που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή.

Σήμερα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου η Eurobank, τα οποία θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή του ομίλου σε τροχιά κερδοφορίας. Σύμφωνα με αναλυτές, η τράπεζα θα εμφανίσει αύξηση εσόδων, μείωση δαπανών και μείωση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθούν και οι άλλες μεγάλες τράπεζες.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου την Τετάρτη 25 Μαΐου, η Εθνική Τράπεζα την Πέμπτη 26 Μαΐου και την Τρίτη 31 Μαΐου η Alpha Bank.

Σύμφωνα με στελέχη, το 2016 θα αποτελέσει τη χρονιά επιστροφής σε κερδοφορία, ενώ η μεγάλη εστία ανησυχίας -η μεγάλη αβεβαιότητα που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα για άλλη μια φορά τον σχεδιασμό των τραπεζών- η εμπλοκή στην αξιολόγηση και την ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας φαίνεται ότι εξαλείφεται, καθώς όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι κυβέρνηση και εταίροι έχουν συμφωνήσει και η αξιολόγηση είναι προ των πυλών.

Η σημαντική αύξηση των εσόδων, που σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτείται από τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και η περαιτέρω περιστολή των δαπανών, αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης προσωπικού – καταστημάτων οδηγούν σε σημαντική αύξηση των λειτουργικών κερδών των τραπεζών.

Ωστόσο, τη μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα κάνει η μείωση των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η μείωση, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, είναι αποτέλεσμα τόσο του μεγάλου αποθέματος προβλέψεων που δημιούργησαν το 2015 οι τράπεζες όσο και της σχετικά θετικής εικόνας στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένου του εφιαλτικού 2015. Σημειώνεται ότι οι συστημικές τράπεζες το 2015 εμφάνισαν κέρδη πριν από προβλέψεις περίπου 4 δισ. ευρώ, ωστόσο προχώρησαν σε προβλέψεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας τη λειτουργική κερδοφορία και οδηγώντας τα τελικά αποτελέσματα σε νέες υψηλότατες ζημίες. Στο πρώτο τρίμηνο 2015 εμφανίζουν μείωση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά ταυτόχρονα αύξηση των πιστωτικών ανοιγμάτων λόγω του εκτροχιασμού πολλών δανείων που είχαν αναδιαρθρωθεί παλαιότερα.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η εικόνα στα «κόκκινα» δάνεια σταθεροποιείται καθώς ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες σπεύδουν να ρυθμίσουν προβληματικά δάνεια. Οπως εκτιμούν, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που θα άρει την αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων θα συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει μια σειρά θετικών εξελίξεων για τις τράπεζες (waiver, μείωση ELA, ένταξη Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κ.ά.) που θα έχουν άμεσο οικονομικό όφελος της τάξης των 400 με 500 εκατ. ευρώ, όπως επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, την προηγούμενη εβδομάδα. Πάνω από όλα, όμως, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη, θα ενισχύσει τις προσδοκίες και θα βάλει τις βάσεις για την επιστροφή της οικονομίας σε ανοδική πορεία από το δεύτερο εξάμηνο, με μεγάλα οφέλη για τις τράπεζες που τα τελευταία χρόνια δέχθηκαν τις τεράστιες επιπτώσεις της κρίσης.

Facebook Comments