Λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία ο πρόεδρος των Aυστριακών Σιδηροδρόμων Κρίστιαν Κερν ορκίστηκε καγκελάριος της χώρας, ύστερα από την αιφνίδια παραίτηση του Βέρνερ Φάιμαν την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα ο Κερν εκλέχθηκε στη θέση του αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας (SPÖ).

Η παραίτηση Φάιμαν συνδέεται με τη βαριά ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Συντηρητικών βρίσκεται ήδη εδώ και καιρό υπό πίεση. Την ίδια ώρα το λαϊκιστικό-ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) κερδίζει διαρκώς πολιτικό έδαφος, με τον Νόρμπερτ Χόφερ να αναδεικνύεται νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Συντηρητικούς να αποκλείονται από τον δεύτερο γύρο της 22ης Μαΐου.

Ο γεννημένος στη Βιέννη Κρίστιαν Κερν δεν είναι νέο πρόσωπο στην πολιτική. Μέλος του SPÖ εδώ και 32 χρόνια, έχει διατελέσει επίσης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών. Τώρα έχει την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματος, όπως ο Γιόζεφ Μούχιτς, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν την παραίτηση του Βέρνερ Φάιμαν. Τώρα ο Μούχιτς υποστηρίζει τον Κερν, όπως δήλωσε στη Deutsche Welle: «Βγαίνει στην πολιτική αρένα χωρίς επιρροές, μπορεί να ιδρύσει εκ νέου το κόμμα, είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να πάρει αποφάσεις». Υποστήριξη λαμβάνει ο Κερν και από την ηγεσία της νεολαίας του κόμματός του.

Κριτική από την άκρα δεξιά

Από την άλλη πλευρά το νέος καγκελάριος δέχεται κριτική από το Κόμμα των Ελευθέρων, κυρίως όσον αφορά τη στάση του ως προέδρου των Αυστριακών Σιδηροδρόμων απέναντι στους πρόσφυγες που διέρχονται από τα εδάφη της Αυστρίας. Σύμφωνα με αγωγή που κατέθεσε εναντίον του το κόμμα, ο Κερν επέτρεψε να διασχίσουν τη χώρα με τρένα άνθρωποι που δεν είχαν καταγραφεί ούτε είχαν υποβληθεί σε έλεγχο.

Ωστόσο μία σκληρότερη στάση απέναντι στους πρόσφυγες από την πλευρά του Κερν θα ήταν τώρα πολύ δύσκολη, καθώς η νεολαία του κόμματός του ζητά από αυτόν μια προσεκτικότερη προσέγγιση του θέματος.

Ανάμεσα στους άμεσους στόχους του νέου καγκελαρίου είναι η έξοδος της Αυστρίας από την κρίση μέσω ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού προγράμματος. Την ίδια ώρα θέλει να βάλει φρένο στην καθοδική πορεία του SPÖ, το οποίο μαζί με το αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1945. Τώρα όμως, με τα νέα δεδομένα και την άνοδο της λαϊκιστικής δεξιάς, ο Κερν δεν αποκλείει τη συνεργασία και με άλλα κόμματα εκτός του ÖVP, «για να διαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον της χώρας». Ωστόσο σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά, ο νέος καγκελάριος τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται υπό προϋποθέσεις, αλλά «δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κόμματα, τα οποία υποκινούν το μίσος εναντίον ανθρώπων και μειονοτήτων».

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Κρίστιαν Κερν προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας τους τρεις από τους έξι υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα του. Η 37χρονη Μ. Ντούτσνταρ, η οποία ανέλαβε τη θέση της υπουργού παρά την Καγκελαρία για θέματα δημόσιας διοίκησης, είναι η πρώτη έως σήμερα μουσουλμάνα που γίνεται μέλος αυστριακής κυβέρνησης.

Facebook Comments