Σχετικά με την πρόταση που έχει καταθέσει το ΔΝΤ, να δοθεί περίοδος χάριτος στην Ελλάδα για τα δάνεια μέχρι το 2040 και εάν κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στην εξυπηρέτηση του χρέους, ο Αλέξανδρος Κρητικός απαντά στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle: «Απολύτως. Γνωρίζουμε από δικούς μας υπολογισμούς ότι η Ελλάδα ακόμα και εάν αναπτυσσόταν με 3% το χρόνο για το επόμενο διάστημα, δεν θα ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της. Ένας τρόπος θα ήταν λοιπόν να δοθεί μια περίοδος χάριτος για τα δάνεια και να μειωθούν τα επιτόκια. Παράλληλα όμως θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει να επιτύχει αυτή την ανάπτυξη του 3%».

Πολύς λόγος έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια που η Ελλάδα πλήττεται από την κρίση για το εάν η λύση θα πρέπει να προέλθει από μέσα ή από έξω. Επ΄ αυτού ο κ. Κρητικός αναφέρει: «Πιστεύω πως η λύση θα πρέπει να προέλθει από μέσα. Είναι σημαντικό, αυτή ή μια επόμενη κυβέρνηση – να αναλάβει το ownership (την ιδιοκτησία των μέτρων). Πρέπει να υπάρξει η προθυμία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με δική της πρωτοβουλία. Κάτι τέτοιο λείπει πολύ από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις των τελευταίων εφτά χρόνων. Απ έξω μπορούν να προέλθουν μόνο προτάσεις».

Θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα

Ο Αλέξανδρος Κρητικός επισημαίνει πως άλλες χώρες που βρέθηκαν σε παρόμοια θέση, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, και κατάφεραν να ξεπεράσουν τις μεγάλες δυσκολίες, δεν έκαναν πάντοτε δεκτά τα μέτρα της τρόικας αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση προχώρησε και σε «δικές της εποικοδομητικές προτάσεις».

Ο διευθυντής ερευνών του DIW εκτιμά επίσης πως αυτή ακριβώς είναι η στάση μιας υπεύθυνης κυβέρνησης και όχι να επισημαίνει διαρκώς «αυτό που προτείνετε είναι κακό». Ακόμα ο Αλέξανδρος Κρητικός πιστεύει ότι είναι λάθος η επιβολή νέων φόρων καθώς και ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί στην ανάπτυξη. Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί σημαντική την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Τέλος, εκτιμά ότι είναι προτιμότερη μια έμμεση ελάφρυνση του χρέους, όπως προτείνει το ΔΝΤ, διότι μια άμεση ελάφρυνση θα ήταν δύσκολο να «πουληθεί» πολιτικά. Όσο για τον εάν η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεοκοπίας απαντά: «Είμαι πεπεισμένος πως στο τέλος του μήνα θα επιτευχθεί συμφωνία και θα δοθεί η επόμενη δόση και έτσι η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε πράγματι θα ξεκινούσε και πάλι μια συζήτηση για την χρεοκοπία της Ελλάδας. Αλλά πιστεύω πως οι δυο πλευρές έχουν μεγάλο συμφέρον να αποφύγουν μια τέτοια συζήτηση».

Facebook Comments