Τη σύσταση ενός ταμείου ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση πανδημιών, όπως ο ιός Έμπολα, που πλήττουν τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το Ταμείο θα εκταμιεύει βοήθεια γρήγορα με στόχο να αποτραπεί εξ αρχής η εξάπλωση μίας επικίνδυνης νόσου, η οποία μπορεί να θέσει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο και να καταστρέψει τις οικονομίες φτωχών χωρών.

Η πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας έρχεται στον απόηχο της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η οποία προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 11.000 ανθρώπων και υπολογίζεται ότι συρρίκνωσε το ΑΕΠ της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε κατά 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το συνολικό κόστος αντιμετώπισης και πρόληψης της επιδημίας παγκοσμίως εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 10 δισεκ. δολάρια.

Το νέο ταμείο αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του 2016 και σε πρώτη φάση θα έχει διάρκεια τριών ετών.

Βοήθεια θα μπορούν να λάβουν όλες οι 77 χώρες ήδη υπάγονται στο ειδικό ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρέχει οικονομική στήριξη στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

«Δεν υπάρχει κάποιο διεθνές σύστημα ικανό να αντιμετωπίσει τάχιστα μία πανδημία», τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ από το Σεντάι της Ιαπωνίας, όπου συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου της Ομάδας G7.
 

Facebook Comments