Το EURUSD διαπραγματεύεται περίπου 300 pips υψηλότερα από την αρχή της χρονιάς, αλλά σε όρους πραγματικής ισοτιμίας, διαπραγματεύεται στα επίπεδα των αρχών της χρονιάς. Με μια πρώτη ματιά δηλαδή, η ισοτιμία θα έπρεπε να βρίσκεται χαμηλότερα αλλά αυτό δε συμβαίνει. Με όρους πραγματικής αποτίμησης, το EURUSD παραμένει 10% χαμηλότερα από το μέσο όρο. Η ισοτιμία βρίσκεται κάτω από διαφορετικές θεμελιώδεις δυνάμεις, κάθε μια από τις οποίες, δρουν αντίθετα.

Η βασικότερη αιτία της πτωτικής κίνησης της ισοτιμίας είναι ότι η βραχυπρόθεσμες και κυρίως οι μακροπρόθεσμες επιτοκιακές διαφοροποιήσεις με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, παραμένουν κάτω από το μέσο όρο. Εφόσον η ΕΚΤ συνεχίσει να εφαρμόζει νομισματική πολιτική χαλάρωσης, όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο, οι πιέσεις θα συνεχιστούν και για τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, η αδυναμία Ελλάδας-Θεσμών να έρθουν σε συμφωνία, έχει αυξήσει και πάλι τον κίνδυνο για το ευρώ. Επιπλέον, οι συνέπειες ενός πιθανού Brexit, θα είναι σημαντικές για το ευρώ.

Ωστόσο, το ευρώ δέχεται στήριξη από το εμπορικό πλεόνασμα. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου εκτόξευσε τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών καθώς μειώθηκαν οι τιμές εισαγωγών.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το ευρώ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση και ότι η γενικότερη επενδυτική τοποθέτηση είναι περισσότερο neutral παρά sell. Αν τα ισοζύγια της Ευρωζώνης παραμείνουν θετικά, το ευρώ θα αποτελέσει μια σημαντική αγοραστική ευκαιρία.

Facebook Comments