Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Έστειλε σε 50 χιλιάδες οφειλέτες ηλεκτρονικά… ραβασάκια με τα οποία προειδοποιεί όσους χρωστούν από 30 έως και 500 ευρώ, δηλαδή μικρά χρέη που δεν έχουν βεβαίως παραγραφεί και η εφορία τα κυνηγά για να γεμίσει τα ταμεία.

Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα e-mail που εστάλησαν να είναι τα πρώτα καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλα που θα είναι προειδοποιητικά. Ως παλαιά ληξιπρόθεσμα νοούνται οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, των οποίων η καταβολή δόσης εξόφλησης έχει καθυστερήσει για περισσότερο από τρεις μήνες.

Τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» θα παίρνουν όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους, όσοι δεν έχουν υπαχθεί σε διαδικασία αναστολής είσπραξης ή εκτέλεσης, αλλά και οφειλέτες των οποίων τα χρέη δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης. Οφειλέτες κάτω των 18 ετών δεν θα πάρουν προειδοποίηση από την εφορία.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και καλούνται οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν στην άμεση «τακτοποίηση» της εκκρεμότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξάνονται με γεωμετρική ταχύτητα, έχουν ξεπεράσει τα 87 δισ. ευρώ και αποτελούν τον μεγάλο «βραχνά» κάθε κυβέρνησης. Βεβαίως, ερωτηματικό δημιουργεί το γεγονός γιατί το «κυνήγι» ξεκίνησε από τους οφειλέτες των 30 ευρώ κι όχι από τους μεγαλο-οφειλέτες που χρωστούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Facebook Comments