Έβρεξε τροπολογίες τη νύχτα στη Βουλή. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να έχει τα πάντα έτοιμα πριν τη σύσκεψη της ΕΚΤ σε λίγες ώρες στη Φρανκφούρτη και με την ελπίδα ότι ο Μάριο Ντράγκι θα κάνει το μεγάλο δώρο της άρσης του waiver ανοίγοντας την πόρτα της φθηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, η κυβέρνηση κατέθεσε σειρά νομοθετημάτων που διευθετούν τις ….ουρές των προαπαιτούμενων.

Ικανοποιώντας τις επιταγές των δανειστών ο περίφημος δημοσιονομικός κόφτης γίνεται αυστηρότερος καθώς ορίζεται ότι στις περιπτώσεις εξαιρετικών συνθηκών ( έκτακτα γεγονότα, φυσικές καταστροφές κτλ) η αναστολή της επιβολής των πρόσθετων μέτρων ή έστω της μείωσης του ύψους τους απαιτεί πλέον τη συμφωνία των θεσμών και όχι απλά τη διαβούλευση μαζί τους.

Ως προς τα ειδικά μισθολόγια η κυβέρνηση έπεισε τελικά τους θεσμούς να «ξεπαγώσουν» , αναλαμβάνει όμως την υποχρέωση εξεύρεσης  ισοδυνάμων ( υπολογίζονται σε πλέον των 100εκ€) έως τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και όχι έως το τέλος του όπως ίσχυε πριν και θα εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Η εφαρμογή των νέων κριτηρίων του ΕΚΑΣ θα εφαρμοσθεί τελικά από την 1η Ιουνίου. Για την κάλυψη της τρύπας που δημιουργείται επιλέχθηκε να αυξηθεί ο αριθμός όσων χάσουν του επίδομα το 2017 ενώ η τελική κατάργηση του θα ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Προβλέπεται ακόμη η επιτάχυνση κατά 1 μήνα, έως τον Οκτώβριο, της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και της εισαγωγής στρατηγικού επενδυτή. Φαίνεται επίσης ότι η κυβέρνηση απέφυγε το ενδεχόμενο της πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση αποτυχίας της ελληνικής πρότασης εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Με ξεχωριστή τροπολογία καταργείται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου ο μειωμένος συντελεστής 3,5 τοις χιλίοις συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και ορίζεται εφεξής σε 5,5 τοις χιλίοις.

Το θέμα που παραμένει ανοιχτό καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς είναι αυτό των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου. Η κυβέρνηση αποσκοπεί στην προστασία από την πώληση σε ξένα funds ορισμένων κατηγοριών όπως τα δάνεια που έχουν δοθεί σε πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους και δανειολήπτες σε παραμεθόριες περιοχές. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν απέκλειαν την κατάθεση σχετικής τροπολογίας τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στις τροπολογίες πάντως που ήδη κατατέθηκαν και στις περιπτώσεις δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, δίνεται το δικαίωμα στον εκδοχέα ( το fund) να αυξήσει επιτόκιο στο δάνειο που απέκτησε σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό που είχε ορίσει η τράπεζα κατά τη στιγμή της μεταβίβασης εφόσον στη δανειακή σύμβαση περιλαμβάνονται ή ενσωματώνονται συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια για τη μεταβολή του. Με το ισχύον καθεστώς η ενέργεια αυτή δεν επιτρεπόταν σε καμιά περίπτωση με την τροπολογία να διευκρινίζει ότι η αλλαγή αυτή απαιτείται προκειμένου να κρίνονται σύννομες οι αυξήσεις στα επιτόκια δανειακών συμβάσεων μεγάλων επιχειρηματικών δανείων. 

Facebook Comments