Ακολουθώντας έναν μακρόπνοο σχεδιασμό με στόχο την οικοδόμηση σχέσεων με προοπτική στην Κίνα, ο αμερικανικός κολοσσός της Microsoft πωλεί περίπου 1.500 από τις πατέντες του στην Xiaomi, εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, είναι μια σπάνια κίνηση για εταιρεία των ΗΠΑ, ενώ τόσο η Microsoft όσο και η Xiaomi έκαναν λόγο για συνεργασία σε βάθος χρόνου. Πέρα από τις πατέντες, η συμφωνία εμπεριέχει έναν διακανονισμό για αμοιβαία έκδοση άδειας χρήσης πατέντας. Επίσης, προβλέπεται η δέσμευση εκ μέρους του κινεζικού ομίλου για εγκατάσταση αντιγράφων του λογισμικού της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων του Office και του Skype, στα κινητά και στις ταμπλέτες που κατασκευάζει.

Σε δήλωσή του ο πρώτος αντιπρόεδρος της Xiaomi Γουάν Σιανγκ έκανε λόγο για πάρα πολύ σημαντική συμφωνία συνεργασίας, ενώ αναλυτές επισημαίνουν τον θετικό αντίκτυπο για την κινεζική εταιρεία. «Οι φιλοδοξίες της να αναδειχθεί σε μεγάλο παίκτη πέραν της Κίνας προσέκρουαν στο ότι δεν διέθετε προστατευόμενες πατέντες, οπότε φοβόταν πως θα εμπλεκόταν σε μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες», τονίζει ο Σαμίιρ Σινγκ, αναλυτής υψηλής τεχνολογίας στο Λονδίνο. «Η θέση τους στην Κίνα δέχεται επιθέσεις συνεχώς, οπότε η στροφή στο εξωτερικό της είναι αναγκαία».

Το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος οι πωλήσεις κινητών της Xiaomi στην Κίνα μειώθηκαν 9% σε ετήσια βάση και το μερίδιο αγοράς της περιεστάλη στο 12% από το 13%, λόγω ανταγωνισμού όχι μόνο από τις μεγάλες εταιρείες Huawei και Samsung Electronics αλλά και από τις μικρότερες Oppo και Vivo. Ο κ. Γουάν ανέφερε, επιπροσθέτως, ότι η εταιρεία του έχει εμπλουτίσει τις πατέντες της, δεδομένου ότι πέρυσι ζήτησε να αναγνωριστούν 3.700 από αυτές και με τα νέα δεδομένα προστίθενται και οι 1.500 της Microsoft. Στις αρχές Μαΐου, η Xiaomi προώθησε στην αμερικανική αγορά την πρώτη της συσκευή, έναν αποκωδικοποιητή σε συνεργασία με την Google, που διαθέτει το λειτουργικό σύστημα Android. Αυτό είναι εγκατεστημένο στις περισσότερες συσκευές τις οποίες κατασκευάζει ο κινεζικός όμιλος, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και μία ταμπλέτα, της οποίας το λειτουργικό σύστημα είναι μια εκδοχή των Windows της Microsoft.

 

Facebook Comments