Μετά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν θα ξαναρχίσει να δέχεται κατ’ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα (το αποκαλούμενο waiver), δήλωσε ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Βιέννη.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση, αν και η Ευρωτράπεζα αναγνώρισε την σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Τόνισε όμως πως η ΕΚΤ θα πρέπει να δει την εφαρμογή των συμπληρωματικών μέτρων, το «συμπληρωματικό Μνημόνιο», που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Η επαναφορά του waiver θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στον φθηνό δανεισμό του Ευρωσυστήματος, με μηδενικό επιτόκιο, ενώ σήμερα υποστηρίζονται από τον πιο ακριβό έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Τα ελληνικά ιδρύματα βρίσκονται στον ELA από τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς προκάλεσε αμφιβολίες στην ΕΚΤ για το κατά πόσον η Αθήνα μπορεί να υλοποιήσει το Μνημόνιο και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Λίγο πριν τις δηλώσεις Ντράγκι, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πως το «ταβάνι» της στήριξης που παρέχει ο ELA στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, πέφτοντας στα 68,1 δισεκ. ευρώ. Στο απόγειο της κρίσης του 2015, ο ELA είχε υπερβεί τα 90 δισεκ ευρώ.

Χωρίς την «προστασία» του Μνημονίου, η Ευρωτράπεζα δεν μπορεί να δεχτεί τους ελληνικούς τίτλους ως εχέγγυα, καθώς η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου είναι πολύ χαμηλή.
 

Facebook Comments