Τη στιγμή που εμείς οι Έλληνες θεωρούμε το πολιτικό μας σύστημα και αυτούς που το απαρτίζουν στην καλύτερη των περιπτώσεων σάπιο και διεφθαρμένο, υπάρχει ένας πολιτικός που η δημοτικότητα και η δημοφιλία του μεταξύ των φιλελευθέρων πρωτίστως, κυριαρχεί έναντι των εγχώριων.

Αυτός δεν είναι άλλος από τον Γκι Φέρχοφστατ, ο οποιός ηγείται της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Πολλοί μάλιστα θεωρούν πως το ALDE Party είναι ο Γκι μη γνωρίζοντας πως ο Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Hans Van Baalen και πως πολλοί εξέχοντες φιλελεύθεροι πολιτικοί βρίσκονται στο πλευρό του.

Μια από τις καινοτομίες του κόμματος, είναι τα λεγόμενα Ατομικά Μέλη (Individual Members of ALDE Party) τα οποία με μια μικρή ετήσια συνδρομή, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του κόμματος.Στην Ελλάδα τα Ατομικά Μέλη είμαι σε θέση να γνωρίζω πως έχουν προ πολλού αγγίξει τριψήφιο αριθμό αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι η προέλευσή τους: Παρόλο που  η Δράση είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδαπου είναι μέλος του ALDE Party, τα Ατομικά Μέλη δηλώνουν ως πολιτικό τους χώρο έκφρασης πέρα από τη Δράση, τη Φιλελεύθερη Συμμαχία, το Ποτάμι και τη Νέα Δημοκρατία.

Οι περισσότεροι θα θυμούνται τον πύρινο λόγο του Φέρχοφστατ πέρυσι το καλοκαίρι στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου καλούσε τον αμήχανο Τσίπρα να δείξει πως είναι «Ηγέτης και όχι Ψευδοπροφήτης»! Προσωπικά συγκράτησα επίσης τα 900.000 περίπου views στο YouTube καθώς και τα χιλιάδες likes και shares στο Facebook, όπως και τα πολλά σχόλια απλών πολιτών, που παρακαλούσαν τον Γκι Φέρχοφστατ να σώσει την Ελλάδα από τους Έλληνες πολιτικούς!

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γκι επέλεξε τον Σταύρο Θεοδωράκη για να  παρουσιάσουν μαζί τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και να προτείνουν λύσεις από κοινού. Εδώ αγνόησα τα likes και τα shares και εστίασα στο γεγονός πως ένας Φιλελεύθερος πολιτικός, καλεί τον αρχηγό ενός κόμματος που ανήκει σε άλλη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινωβούλιο να συνεργαστούν και να προτείνουν λύσεις. Μάλιστα, στο συνέδριο του Ποταμιού δε δίστασε να δηλώσει πως επιθυμεί να δει το Σταύρο Θεοδωράκη Πρωθυπουργό. Μήπως ο Φέρχοφστατ έπαψε να είναι φιλελεύθερος; Να περιμένουμε μεταγραφή του Ποταμιού στο ALDE Party;

Η απάντηση ίσως βρίσκεται στον διάλογο που είχαμε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του, όπου ανάφερε χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει δυστυχώς αυτός ο ηγέτης που θα τραβήξει μπροστά και θα δείξει στους Έλληνες τον άλλο δρόμο! Ο Φέρχοφστατ δενείναι αφελής, ούτε έκανε αυτή τη δήλωση ελαφράτη καρδία.Ψάχνει συμμάχους και βλέποντας το κατακερματισμένο φιλελεύθερο κομμάτι της Ελλάδος να συμφωνεί με τον ίδιο αλλά όχι στο εσωτερικό του, πηγαίνει στον επόμενο.Ξέρει πως Το Ποτάμι δε θα γίνει μέλος του ALDE Party και πως δημοσκοπικά πλέον έχει χάσει τη γοητεία του, αλλά παρόλα αυτά προτιμά να στηρίξει το γείτονα και να αφήσει εμάς στην ησυχία μας.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως εμείς οι Έλληνες Φιλελεύθεροι κάνουμε κάτι λάθος. Συμφωνούμε στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, ανταλλάσσουμεlikes και καρδούλες στα posts μας στο Facebook, διοργανώνουμε events από κοινού, βγαίνουμε και είμαστε φίλοι οι περισσότεροι αλλά στο ίδιο τραπέζι φοβόμαστε να καθίσουμε.

Ένας καλός φίλος χαριτολογώντας μου είπε πως «οι φιλελεύθεροι είστε ντίβες και μάλλον πολύ έξυπνοι για να τα βρείτε μεταξύ σας». Ακόμη και αν συμφωνήσουμε με το πρώτο, πόσο έξυπνοι μπορούν να θεωρηθούν κάποιοι που ενώ έχουν στα χέρια τους τον ίδιο χάρτη με μια και μόνο διαδρομή, αυτοί επιλέγουν να ζωγραφίσουν μια νέα δική τους στο πίσω μέρος, μόνο και μόνο για να διαφοροποιηθούν;

Δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε, η χώρα δεν αντέχει πειραματισμούς και ο Έλληνας πολίτης δε συγχωρεί πλέον – και καλά κάνει. Επείγει να σώσουμε ό,τι σώζεται, μετά μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας αν οι διαφορές μας παραμένουν αγεφύρωτες. Όποιοι έφταιξαν να ζητήσουν συγγνώμη, όποιοι θέλουν να προσφέρουν να το κάνουν χωρίς απαιτήσεις και συμφέροντα. Τα ατομικά μέλη του ALDE Party φαίνεται πως το έχουν αντιληφθεί, τα φιλελεύθερα κόμματα;

Τουλάχιστον ας διαψεύσουμε τον Γκι που νομίζει πως δεν έχουμε ταλαντούχες ηγετικές φυσιογνωμίες στο χώρο μας.

Facebook Comments