Την έξοδο της στις αγορές ομολόγων σχεδιάζει η Κύπρος, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg, o Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Η έκδοση του κρατικού ομολόγου – η πρώτη στη μετα-μνημόνιο εποχή – θα πραγματοποιηθεί εντός του 2016, προκειμένου να διερευνηθούν, όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, οι συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές.

Άλλωστε, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι οι δανειακές ανάγκες τόσο για το 2016, όσο και για το 2017, είναι σχεδόν καλυμμένες.  Σημειώνεται ότι το 2014, εν καιρώ μνημονίου, η Λευκωσία είχε αντλήσει 2 δισ. από την έκδοση πενταετούς ομολόγους.

Η αξιολόγηση της χώρας από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους (S&P, Moody’s, Fitch), παραμένει κάτω από την «επενδυτική» βαθμίδα, γεγονός που δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να εντάξει τα κυπριακά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Πρέπει να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα και θεωρώ ότι η κυπριακή οικονομία πληροί ήδη τις προϋποθέσεις προκειμένου να το επιτύχει» σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

Facebook Comments