Ας επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε ορισμένες αντιρρήσεις ως προς τη σκοπιμότητα του event που εκφράστηκαν από φίλους στα social media.

1. Γιατί αποκλείονται τα κόμματα από την εκδήλωση; Δεν θυμίζει τους “αγανακτισμένους” όλο αυτό;

Απάντηση: Οι διοργανωτές της εκδήλωσης δεν διακατέχονται από κανένα αντικομματικό ή αντιπολιτικό πνεύμα απέναντι στα δημοκρατικά, ευρωπαϊκά κόμματα. Τουναντίον, μεταξύ των διοργανωτών υπάρχουν και μέλη πολιτικών κομμάτων.
Αυτό που λέμε όμως είναι ότι η εκδήλωση αυτή ανήκει στους πολίτες που ασφυκτιούν μέσα στο υπάρχον καθεστώς πέρα και πάνω από κόμματα και ότι πρέπει πρωτίστως αυτοί να εκφραστούν κάτω από το κοινό, ενωτικό αίτημα “παραιτηθείτε”. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι όποιος πολιτικός επιθυμεί να παραστεί στην εκδήλωση ως αυθύπαρκτη μονάδα είναι φυσικά καλοδεχούμενος.

2. Τι είναι το “#ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ”; Μήπως είναι το “Μένουμε Ευρώπη” με διαφορετικό όνομα;

Απάντηση: Όχι. Το “Μένουμε Ευρώπη” ήταν μια αυθόρμητη κοινωνική πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε πέρσι το καλοκαίρι εν όψει του διαφαινόμενου τότε κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ήταν μια πρωτοβουλία προσαρμοσμένη στις συνθήκες εκείνης της εποχής.
Το “παραιτηθείτε” απαντά στα προτάγματα του σήμερα και απλώνει το χέρι σε κάθε άνθρωπο που αισθάνεται εξαπατημένος από τα αδίστακτα ψεύδη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και συνειδητοποιεί ότι μονάχα ο ευρωπαϊκός δρόμος των μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από το τούνελ.

3. Γιατί οργανώνεται τώρα αυτή η πρωτοβουλία αφού δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ;

Απάντηση: Γιατί πολύ απλά εθνικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι απλώς να κρατιόμαστε στη ζωή με τον αναπνευστήρα. Φιλοδοξία μας δεν μπορεί να είναι απλώς να μην πεθάνουμε. Η χώρα βυθίζεται καθημερινά οικονομικά και θεσμικά σε μια πρωτοφανή παρακμή που όμοια της δεν έχουν γνωρίσει οι νεότερες γενιές. Αισθανόμαστε το χρέος να γίνουμε o αντίλογος σε αυτή την κατάπτωση, να υψώσουμε τείχος άμυνας στο καθημερινό, ολοένα και αυξανόμενο σάπισμα της χώρας.

4. Kι επειδή θα φωνάξουμε στις 15 Ιουνίου “#ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ” τι έγινε; Θα παραιτηθεί η κυβέρνηση;

Απάντηση: Δεν τρέφουμε ασφαλώς τέτοιες ψευδαισθήσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σημερινό καθεστώς θα κάνει το παν για να γαντζωθεί στην εξουσία. Πρέπει όμως να λάβει το μήνυμα ότι είμαστε ΕΔΩ. Πρέπει – όπως και πέρυσι το καλοκαίρι – να τους αποδείξουμε ότι δεν μονοπωλούν το πεζοδρόμιο και ούτε μπορούν να κομπάζουν ότι τάχα η έλλειψη μαζικών αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων σημαίνει και κοινωνική έγκριση των πολιτικών τους. Η κοινωνία που στη συντριπτική της πλειοψηφία πλήττεται βάναυσα από τα μέτρα τους ψάχνει διέξοδο και βαλβίδα εκτόνωσης. Ας την προσφέρουμε και θα τρίβουν πάλι τα μάτια τους.

5. Δεν συμβάλλει στον κοινωνικό διχασμό το “#ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ”; Δεν υπάρχει ο κίνδυνος να ταυτιστεί με ακροαριστερά ή ακροδεξιά στοιχεία;

Απάντηση: Δεν έχουμε αφήσει την παραμικρή αμφιβολία ως προς τον πολιτικό προσανατολισμό της εκδήλωσής μας. Είμαστε άνθρωποι του δημοκρατικού, συνταγματικού τόξου που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας: ευρωπαϊστες αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι, κεντροδεξιοί, δεξιοί, φιλελεύθεροι. Συνεπώς ούτε η άκρα αριστερά, ούτε η άκρα δεξιά χωράει μέσα στην προσπάθειά μας. Χωράει όμως η μεγάλη δημοκρατική κοινωνική πλειοψηφία του ελληνικού λαού άσχετα με το αν έκανε λάθος επιλογές σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύουμε βαθιά πως η πρωτοβουλία μας δεν είναι διχαστική, αλλά βαθιά και πλατιά ενωτική.

Facebook Comments