Εκτιμούμε ότι οι αγορές έχουν γίνει ιδιαίτερα περίπλοκες σχετικά με την περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από τη BoJ, αναφέρει η BNP Paribas. Τον Ιανουάριο,  κατά τη μείωση των επιτοκίων από την BoJ, το USDJPY πραγματοποίησε ένα έντονα ανοδικό ράλι αλλά λίγο αργότερα, η ισοτιμία αντιστράφηκε και κινήθηκε προς τα 105,55 γεν. Το συμπέρασμα που έβγαλαν οι περισσότεροι ήταν ότι η αντίδραση αυτή είχε να κάνει με την πίστη των επενδυτών ότι οι ενέργειες της BoJ έχουν αποτύχει.

Ωστόσο, η BNP εκτιμά ότι η ενίσχυση του JPY στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016 οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες.

1. Οι πρώτες έξι εβδομάδες του 2016 χαρακτηρίστηκαν από την ισχυρή έως και ακραία αποστροφή στο ρίσκο από τους επενδυτές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μαζική στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια.

2. Στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016, υπήρξε πτώση 0,30% στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της Αμερικής.

3. Οι δυο πρώτοι μήνες του 2016 προκάλεσαν ισχυρές προσδοκίες για μια εκκωφαντική στήριξη από την ΕΚΤ.

4. Μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση του JPY έπαιξε και η ισχυρή αναδιάρθρωση κεφαλαίων από ισχυρά χαρτοφυλάκια τα οποία είχαν βρεθεί λιγότερο «ασφαλισμένα».

06 06 16 bnp

Η BNP προτιμά τις τοποθετήσεις στο EURJPY (long) καθώς εκτιμά ότι εντός του καλοκαιριού η BoJ θα λάβει και νέα μέτρα. Σε άλλες τοποθετήσεις, παραμένει short στο USDJPY και long στο EURUSD.

Facebook Comments