Το επόμενο μεγάλο της χαρτί στον αγώνα για να «αναστήσει» τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη ρίχνει στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία από σήμερα Τετάρτη αρχίζει να αγοράζει ομόλογα και ιδιωτικών εταιρειών της ευρωζώνης.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ΕΚΤ έχει αγοράσει τίτλους, κυρίως κρατικά ομόλογα, που αθροιστικά υπερβαίνουν σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, στην προσπάθειά της να διοχετεύσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μένει πεισματικά στο μηδέν ή και κάτω από το μηδέν από τις αρχές του 2016.

Υπό αυτή τη σκιά, η πρώτη είσοδος της ΕΚΤ της στην αρένα του ιδιωτικού εταιρικού χρέους αποτελεί την πιο άμεση απόπειρά της να «χτυπήσει» το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και έτσι να δώσει ώθηση στην κατανάλωση και στις τιμές.

Οι μεγάλοι άγνωστοι

Τα μεγάλα ερωτήματα όμως, που θα απαντηθούν στην πράξη, είναι ποιο θα είναι το μέγεθος των αγορών εταιρικών ομολόγων και ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών.

Έως τώρα η ΕΚΤ έχει αποφύγει να δώσει αριθμούς όσον αφορά τις επικείμενες αγορές εταιρικού χρέους. Πολλοί αναλυτές περιμένουν παρεμβάσεις μεταξύ 5 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα, σε μία αγορά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Όμως αυτές οι προβλέψεις δεν αποκλείεται να αποδειχτούν υπερβολικά αισιόδοξες.

Κρίσιμο σημείο μπορεί να αποδειχθεί ο περιορισμός που έχει επιβάλει η Ευρωτράπεζα στον εαυτό της όσον αφορά τις εκδόσεις ομολόγων από επιχειρήσεις που, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, ελέγχονται διοικητικά από το Δημόσιο – όπως πάροχοι ρεύματος και νερού. Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει ότι θα αγοράζει έως 70% της κάθε έκδοσης εταιρικού χρέους, όμως στην περίπτωση επιχειρήσεων που έχουν τέτοιο δημόσιο χαρακτήρα (γνωστές ως public undertakings) το ποσοστό συμμετοχής θα είναι μικρότερο.

Στην πράξη, αυτός ο όρος συρρικνώνει τη δεξαμενή διαθέσιμων τίτλων που θα μπορεί να αποκτήσει η ΕΚΤ, καθώς πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εκδότες χρέους στην ευρωζώνη.

Ο δεύτερος κρίσιμος παράγοντας είναι η αντίδραση των επενδυτών, η οποία θα καθοριστεί εν μέρει από τον όγκο των αγορών που θα κάνει η κεντρική τράπεζα του ευρώ.

Μόνο και μόνο η προσδοκία της επικείμενης παρέμβασης της ΕΚΤ έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση στην έκδοση εταιρικού χρέους στην ευρωζώνη από τον Μάρτιο κι έπειτα, ενώ το επιτόκιο έχει πέσει κοντά στο 1%, σύμφωνα με στοιχεία Bank of America Merrill Lynch που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Εάν όμως οι επενδυτές δεν εντυπωσιαστούν από τις κινήσεις της ΕΚΤ, τότε μπορεί να υπάρξει μεγάλο ξεπούλημα τίτλων.

Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος παραμόρφωσης της αγοράς λόγω της πτώσης των επιτοκίων. Τη στιγμή που η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωτράπεζας έχει ήδη οδηγήσει πολλά κρατικά ομόλογα στην ευρωζώνη σε αρνητικές αποδόσεις, η υποβάθμιση της προοπτικής κέρδους και στους εταιρικούς τίτλους μπορεί να οδηγήσει διάφορους σε πιο επισφαλείς επενδύσεις.

Οι αγορές θα γίνουν τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά από έξι μεγάλες εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Φινλανδίας. Οι αγορές ομολόγων ελληνικών και κυπριακών εταιρειών εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου.

Από το πρόγραμμα αποκλείονται οι τίτλοι τραπεζών ή άλλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, θα αγοράζονται μόνο τίτλοι νομικών προσώπων με αξιόχρεο BBB-/Baa3/BBBL και πάνω.

Facebook Comments