Στο 1% έχει υποχωρήσει η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων με αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αγοράζει και αυτού του είδους τα ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Μπορεί μέχρι σήμερα η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (συνολικές αγορές ομολόγων 1 τρισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2015) να μην έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, ωστόσο έχει αναμφίβολα μειώσει το κόστος δανεισμού για τις εταιρείες, όπως το έχει ήδη κάνει και για τα μέλη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America που επικαλείται το Bloomberg, η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων είχε υποχωρήσει τη Δευτέρα στο 1,002%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο ενός και πλέον έτους. Μόνο μία φορά στο παρελθόν έχει υποχωρήσει η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων με αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα κάτω από το 1%. Η μείωση του κόστους δανεισμού έχει ωθήσει τις εταιρείες να αυξήσουν την έκδοση ομολόγων σε ευρώ. Στη διάρκεια του Μαΐου εκδόθηκαν εταιρικά ομόλογα ύψους άνω των 50 δισ. ευρώ, επίδοση που είναι η δεύτερη υψηλότερη όλων των εποχών.

Βέβαια, τα κέρδη του ενός είναι η ζημία του άλλου. Οι επενδυτές δεν είναι ακριβώς ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα της ποσοτικής χαλάρωσης και ορισμένοι αναγκάζονται να αναζητήσουν επενδύσεις με μεγαλύτερο ρίσκο στην προσπάθειά τους να βρουν υψηλότερη απόδοση. Τώρα με την ΕΚΤ να αγοράζει και αυτή εταιρικά ομόλογα (εξαιρουμένων τραπεζικών ομολόγων), πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι θα γίνει ακόμη δυσκολότερο να βρουν επενδύσεις με αξιοπρεπείς αποδόσεις.

«Η ΕΚΤ διαταράσσει την αγορά. Υπάρχει σοκ όταν οι αποδόσεις υποχωρούν κάτω από το 1%», λέει στο Bloomberg ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. Πρώτη φορά είχε υποχωρήσει η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων κάτω από το 1% πέρυσι, οπότε ο Μάριο Ντράγκι είχε αναγγείλει την επέκταση του QE. Η μέση απόδοση είχε υποχωρήσει στο 0,93% τον Μάρτιο του 2015, αλλά είχε ανακάμψει στο 1,58% μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Το 2011, δηλαδή στο απόγειο της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων είχε ανέλθει περίπου στο 4,5%, ενώ είχε φτάσει το 7,3% το 2008. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πολλές κεντρικές τράπεζες λόγω της συνεχιζόμενης αναιμικής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας έχει οδηγήσει παγκοσμίως κρατικά ομόλογα ύψους 10,4 τρισ. δολαρίων να έχουν αρνητική απόδοση, σύμφωνα με έκθεση της Fitch.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε χθες προς το καλύτερο τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2016, από το 0,5% στο 0,6% σε τριμηνιαία βάση και σε 1,7% σε ετήσια βάση.

Facebook Comments