Η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, από τις καναδικές τράπεζες, οδήγησε τους επενδυτές στην αναζήτηση του πιθανού αντίκτυπου που υπάρχει από τις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων και κυρίως από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Στα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, υπήρξαν διαγραφές χρεών αλλά και αυξημένες προβλέψεις καθώς η πιστωτική εικόνα αρκετών πελατών τους, έχει επιδεινωθεί.

Αν και το δεύτερο τρίμηνο ήταν κερδοφόρο για τις καναδικές τράπεζες, οι ενδείξεις προειδοποιούν για την έναρξη μιας πτωτικής κερδοφορίας. Οι τράπεζες εξακολουθούν να τα καταφέρνουν περίφημα στους κλάδους του retail αλλά και των καταναλωτικών δανείων. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει και στον τομέα των στεγαστικών δανείων καθώς η επιλογή των δανειοδοτήσεων είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, με τις καναδικές τράπεζες να έχουν τα αυστηρότερα κριτήρια στην παγκόσμια τραπεζική αγορά. Εκεί που υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, είναι στα δάνεια που έχουν δοθεί προς τον κλάδο ενέργειας και εμπορευμάτων, τόσο στον Καναδά όσο και στην Αμερική.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τις προβλέψεις για τις πιθανές ζημιές, ως ποσοστό του συνόλου των δανείων.

08 06 16 canbanks

Παρακάτω είναι το γράφημα που αποκαλύπτει σε δολάρια, το σύνολο των δανείων που θεωρούνται ως NPLs και τα οποία οδηγούνται είτε προς διαγραφή είτε προς πώληση σε funds με εξαιρετικό discount. (σας θυμίζει κάτι;)

08 06 16 canbanks1

Τέλος, στο επόμενο γράφημα, υπάρχει η αναλυτική αποτύπωση της έκθεσης της RBC στον κλάδο ενέργειας.

08 06 16 rbc

Facebook Comments