Τον ρόλο της Goldman Sachs σε μια σκοτεινή υπόθεση στη Μαλαισία διερευνούν οι αμερικανικές αρχές. Υποψιάζονται πως ο επενδυτικός κολοσσός δεν τις ενημέρωσε μολονότι γνώριζε ή, τουλάχιστον, υποψιαζόταν πως επρόκειτο για περίπτωση διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Το θέμα αφορά τα μισά από τα κέρδη του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας, του ΙMDB, που κυριολεκτικώς εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας λίγες ημέρες μετά τη μεταφορά τους σε ελβετική τράπεζα. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, αλλά και πληροφορίες από τραπεζικές πηγές τις οποίες επικαλείται η Wall Street Journal, ένα τμήμα των χρημάτων βρέθηκε στη συνέχεια στον λογαριασμό του πρωθυπουργού της χώρας, Νατζίμπ Ραζάκ.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τα 3 δισ. δολάρια που άντλησε η Goldman από την έκδοση ομολόγων την οποία ανέλαβε για λογαριασμό του IMDB και τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για τη χρηματοδότηση μεγάλου οικοδομικού έργου στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας με σκοπό την τόνωση της οικονομίας της. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν πως η τράπεζα είχε κάθε λόγο να υποψιάζεται ότι κάτι ύποπτο υπήρχε στην υπόθεση, καθώς τουλάχιστον δύο στοιχεία κινούν τις υποψίες τους. Πρώτον, το γεγονός ότι η Goldman μεταβίβασε τα 3 δισ. δολάρια σε υποκατάστημα μικρής ελβετικής τράπεζας στη Σιγκαπούρη και όχι σε μια μεγάλη τράπεζα με διεθνή παρουσία όπως είναι το σύνηθες σε εμβάσματα τέτοιας κλίμακας. Δεύτερον, ότι η δημοπρασία διεξήχθη τον Μάρτιο του 2013, δύο μήνες μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας με στελέχη της Goldman στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Συνέπεσε, άλλωστε, με την προεκλογική εκστρατεία για την οποία ο κ. Νατζίμπ χρησιμοποίησε μέρος των προσωπικών του χρημάτων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, όπως και ο γενικός εισαγγελέας που τον απήλλαξε τον Ιανουάριο, υποστηρίζουν ότι τα χρήματα στον λογαριασμό του δεν ήταν παρά μια νόμιμη χορηγία από τη Σαουδική Αραβία και ότι το μεγαλύτερο μέρος τους έχει ήδη επιστραφεί. Παράλληλα, το ίδιο το κρατικό επενδυτικό ταμείο αρνείται ότι έστειλε χρήματα στον πρωθυπουργό και δηλώνει ότι συνεργάζεται στις έρευνες των αμερικανικών αρχών. Σημειωτέον ότι το IMDB βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών για διαφθορά σε τουλάχιστον επτά χώρες.

 

Facebook Comments