TRUMAN   2.5/5
Σκηνοθεσία : Cesc Guy
Πρωταγωνιστούν :Ricardo Darin, Javier Camara

2 φίλοι , ο Χουλιάν και ο Τομάς ( Darin και Camara) συναντώνται για τελευταία φορά. Ο Χουλιάν είναι βαριά άρρωστος και δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη θεραπεία του. Μόνη του επιθυμία να φροντίσει τα της κηδείας αλλά και να βρει ένα καινούριο σπίτι στο σκύλο του , Τρούμαν. Η φροντίδα αυτών των υποχρεώσεων θα φέρει τους 2 φίλους ακόμη πιο κοντά…. 

Μια ταινία που τιμήθηκε με 5 βραβεία Γκόγια ( τα Ισπανικά Όσκαρ) μεταξύ αυτών και καλύτερης ταινίας , μόνο τυχαία δεν είναι. Ένα φιλμ για την φιλία, την αγάπη και το θάνατο που αντιμετωπίζει το θέμα του με ευαισθησία και σεβασμό και χάρη χωρίς συναισθηματικούς εκβιασμούς.  Το σενάριο χωρίς να είναι κάτι το φοβερό, έχει ενδιαφέροντες διαλόγους, με ωραίο χιούμορ ενίοτε και μακάβριο, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην συγκινηθείς, ειδικά αν είσαι ζωόφιλος. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο σε εξαιρετική φόρμα, Darin και Camara βγάζουν όλη τη γκάμα των συναισθημάτων των χαρακτήρων τους χωρίς κόπο, με μια ματιά , με μια χειρονομία η μια γκριμάτσα. Ακόμη και αυτοί που προτιμούν την Βαρκελώνη, θα πουν πόσο όμορφη είναι η Μαδρίτη βλέποντας τις τοποθεσίες που γυρίστηκε η ταινία. Ευτυχώς υπάρχουν δημιουργοί που καταλαβαίνουν ότι δεν χρειάζεται όλες οι ταινίες για την επάρατο να τελειώνουν με αδύναμους , χωρίς μαλλιά ασθενείς που παλεύουν για την κάθε τους ανάσα. Υπάρχει κι ο τρόπος του Truman….

THE CONJURING 2/ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ 2     2/5
Σκηνοθεσία : James Wan
Πρωταγωνιστούν : Vera Farmiga, Patrick Wilson, Frances O Connor

O Εντ και η Λορέιν ( Wilson και Farmiga) ταξιδεύουν αυτήν τη φορά στο Βόρειο Λονδίνο για να βοηθήσουν μια μητέρα με τα 4 παιδιά της που ζουν σε ένα σπίτι γεμάτο μοχθηρά πνεύματα….

Επανασύνδεση του Wan με τους Wilson και Farmiga με το σίκουελ να είναι μεν λιγότερο δυνατό από την πρώτη ταινία , δεν παύει όμως να είναι μια καλή ταινία και ειδικά σε ένα είδος που τα σκουπίδια εμφανίζονται με τη …σέσουλα. Όπως και στην πρώτη ταινία έτσι κι εδώ η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά και τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα 6 χρόνια μετά το πρώτο κάλεσμα. Η παρουσίαση της οικογένειας και των σχέσεων των μελών της που κατατρύχεται από το μοχθηρό πνεύμα δεν είναι τόσο λεπτομερής όσο στην πρώτη ταινία αλλά και μόνο που συζητάμε κάτι τέτοιο δείχνει τη διαφορά ποιότητας από τα υπόλοιπα horror films που απλά δεν νοιάζονται ούτε για τα βασικά. Όπως όμως και στο πρώτο φιλμ το χτίσιμο του “τρόμου” είναι αριστοτεχνικό ( αν δεν ξέρει ο Wan δεν ξέρει κανείς) και το φινάλε είναι εξαιρετικά δυνατό. Πολύ ρεαλιστικές ερμηνείες, άλλωστε η χημεία Wilson και Farmiga είναι πολύ καλή,ενώ μουσική και φωτογραφία βοηθούν στην δημιουργία της πρέπουσας ατμόσφαιρας. Τα τρικ που χρησιμοποιεί ο Wan για να τρομάξει είναι της παλιάς σχολής, της εποχής του Εξορκιστή,- όπως και η ταινία έχει μια τέτοια αίσθηση – ξέρει όμως να τα χρησιμοποιεί. Φόβος Baroque….

NOW YOU SEE ME 2/Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ       1.5/5
Σκηνοθεσία : Jon M. Chu
Πρωταγωνιστούν : Mark Ruffalo, Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Morgan Freeman, Michael Cane

Η γνωστή συμμορία επιστρέφει ένα χρόνο μετά τη γελοιοποίηση του FBI. Αυτή τη φορά ένας παιδί-θαύμα της τεχνολογίας τους υποχρεώνει να σχεδιάσουν ένα ακόμη πιο τολμηρό και “ασύλληπτο” σχέδιό…..

Δεν έχει νόημα – ακόμη περισσότερο σε αυτήν την ταινία από ότι στην πρώτη – να προσπαθήσεις να καταλάβεις ή να εξηγήσεις τι ακριβώς βλέπεις ή δεν βλέπεις.Το πιθανότερο είναι να καταλήξεις με πονοκέφαλο. Η ίδια η ταινία άλλωστε δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά ενώ η πρώτη το έκανε. Δεν αναφέρομαι περισσότερο στο σενάριο υπό τον φόβο των spoilers αλλά μερικά πράγματα φτάνουν στο όριο του γελοίου. Χαλάρωσε λοιπόν στην καρέκλα του multiplex ( κάποιες ταινίες δεν είναι για θερινό κινηματογράφο) με τα ποπ κορν και το αναψυκτικό σου κι απόλαυσε τα μαγικά που γίνονται και τα οποία είναι πρώτης τάξης. Άλλωστε στην παραγωγή βρίσκεται ο πραγματικός μάγος David Copperfield. Οι χαρακτήρες – εκτός ίσως από αυτόν του Ruffalo – δεν είναι ολοκληρωμένοι , μάλλον πρόκειται για ολογράμματα χαρακτήρων παρότι βρισκόμαστε στη 2η ταινία του franchize , ο Chu χωρίς κόπο μας μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο και κρατά το ρυθμό σε κανονικές ταχύτητες. Παραγωγή σε υψηλό επίπεδο και φορτωμένο soundtrack, θεωρείται δεδομένο ότι θα πάει καλά εισπρακτικά. Ναι , καλά κατάλαβες, ετοιμάζεται ήδη και το Νο3 …

LOLO/ΟΙΔΟΙΠΟΔΕΙΟ ΑΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ     1/5
Σκηνοθεσία : Julie Delpy
Πρωταγωνιστούν : Julie Delpy, Dany Boon, Vincent Lacoste

H Violette (Delpy), 40αρα εργασιομανής στο χώρο της μόδας ερωτεύεται επαρχιώτη κομπιουτερά όμως ο γιος της δεν …εγκρίνει …

H Delpy εκτός από το να συνεργάζεται με τον Linklater και τον Hawke κάνει και δικές της ταινίες στις οποίες τα κάνει όλα, γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί, όπως εδώ. Κλασσική ρομαντική κομεντί , απολύτως προβλέψιμη, από τις περιπτώσεις που αν έλειπαν οι “τσαχπινιές” του σεναρίου με τις οποίες υποτίθεται σκοπός της Delpy είναι να δώσει άλλο τόνο στο φιλμ, μάλλον θα ήταν καλύτερα. Γιατί σε κάποιο σημείο το φιλμ κάνει στροφή σε κάτι άλλο, η Delpy βρίσκεται σε μη γνώριμα μονοπάτια και ο εκτροχιασμός είναι αναπόφευκτος. Στη συνέχεια ξαναγίνεται rom com αλλά το πλοίο έχει χαθεί και η γεύση είναι πικρή. Τα αστεία είναι μάλλον αποτυχημένα, οι διάλογοι με ξάφνιασαν γιατί για ταινία της Delpy είναι αρκετά σεξουαλικά γλαφυροί ενώ απουσιάζει πλήρως το ψυχολογικό υπόβαθρο που θα ερμηνεύσει τη σχέση της Violette με το γιο της .Ξεχωρίζει η ερμηνεία του Lacoste ως γιου της Delpy( η οποία ξαναπαίζει το ρόλο στον οποίο όλοι τη μάθαμε, έχω βαρεθεί να την βλέπω έτσι)  ο οποίος είναι πραγματικά ενοχλητικός αν και οφείλω να πω ότι κάποια από τα τρικ που χρησιμοποιεί για να αποθαρρύνει τον φίλο της μητέρας του είναι τουλάχιστον εξωφρενικά!! ΟΙΔΟΙΝΟΥΣ…..

WARCRAFT/WARCRAFT:Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ    1/5
Σκηνοθεσία : Duncan Jones
Πρωταγωνιστούν : Ben Foster, Dominc Cooper, Paula Patton, Travis Fimmel

Το βασίλειο του Azeroth αντιμετωπίζει θανάσιμη απειλή. Χιλιάδες πολεμιστές Ορκ εγκαταλείπουν την ετοιμοθάνατη πατρίδα τους σε αναζήτηση καινούριας….

Για τους μη μυημένους στον κόσμο του videogame Warcraft ( γιατί τέτοιο είναι ) μιλάμε για έναν αχανή κόσμο ,εκατοντάδες στην κυριολεξία χαρακτήρες , χωρίς αρχή και τέλος. Το ότι ο Jones κατόρθωσε να το κάνει ταινία σχετικά συμπαγή θα πρέπει να του πιστωθεί. Και ο ρυθμός φρενήρης. Μέχρι εκεί όμως. Πρώτη αδυναμία, οι κυρίαρχοι χαρακτήρες είναι πάρα πολλοί και δεν υπάρχει ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος για να αναπτυχθούν πέρα από τα στερεότυπα. Εδώ τα πράγματα τα κάνει χειρότερα και το πολύ κακό casting ενώ ο καλύτερος χωρίς αμφιβολία ηθοποιός της ταινίας – ο Foster – χρησιμοποιείται εντελώς λάθος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Orcs βγάζουν ισχυρότερη προσωπικότητα και συναίσθημα από τους “ανθρώπους”. Το σενάριο είναι χωρίς εκπλήξεις και δυστυχώς χωρίς καθόλου χιούμορ αφού η ταινία παίρνει τον εαυτό της πολύ πιο σοβαρά από όσο χρειάζεται ,οι σκηνές δράσεις χωρίς ζωντάνια και το περιβάλλον πολύχρωμο και πολύ φωτεινό κάτι που δεν ταιριάζει με την προσπάθεια (αποτυχημένη) του Jones να δώσει ζωντάνια στους ήρωες του. Ο δρόμος για την αποτυχία είναι σπαρμένος από καλές προθέσεις…Ελπίζω να μην μείνουμε σε αυτές και στο sequel

THE SEVEN YEAR ITCH/ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΓΟΥΡΑ
Σκηνοθεσία : Billy Wlder
Πρωταγωνιστούν : Marilyn Monroe, Tom Ewell

Ένας κατά τάλλα πιστός στη γυναίκα του οικογενειάρχης μπαίνει στον απόλυτο πειρασμό από την ….όμορφη γειτόνισσα όταν η οικογένεια του φεύγει για διακοπές.
Ψηφιακή επανέκδοση της κλασσικής κωμωδίας του 1955. 

Facebook Comments