Τη στιγμή που οι επενδυτές, ανήσυχοι για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, εξακολουθούν να πουλάνε μετοχές και εμπορεύματα και να στρέφονται στην ασφάλεια που προσφέρουν τα κρατικά ομόλογα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική της πολιτική στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

Η ζήτηση για κρατικά ομόλογα συνεχίστηκε και χθες με αμείωτη ένταση, με αποτέλεσμα η απόδοση των γερμανικών, ιαπωνικών και βρετανικών ομολόγων να υποχωρήσει σε νέο επίπεδο-ρεκόρ ενώ παράλληλα υποχωρούσαν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και η Wall Street.

Ο ΟΟΣΑ, σε μελέτη για την κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης, πήρε χθες το μέρος της ΕΚΤ στον ακήρυχτο πόλεμό της με το Βερολίνο και τους Γερμανούς τραπεζίτες, συνιστώντας ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική της πολιτική αν δεν αρχίσει να ανεβαίνει ο πληθωρισμός. Επίσης, ο ΟΟΣΑ συνέστησε στις κυβερνήσεις να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οσον αφορά στο θέμα του Brexit, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε χθες ότι, αν η Βρετανία όντως αποφασίσει να βγει από την Ε.Ε., τότε το ΑΕΠ της Ενωσης θα μειωθεί κατά 1% το 2018. Αν υπάρξουν νέα οικονομικά σοκ, όπως το Brexit, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει και άλλο τα επιτόκια δανεισμού, ιδιαίτερα το επιτόκιο καταθέσεων για τράπεζες, διότι αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία όταν υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα στην αγορά, όπως συμβαίνει σήμερα.

Στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως οι αδύναμες τράπεζες, ιδίως σε Ιταλία και σε Ελλάδα, εμποδίζουν τη διάχυση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, που έχει ως στόχο την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο ΟΟΣΑ προτείνει την επιβολή επιπλέον κεφαλαιακών απαιτήσεων σε αυτές τις τράπεζες και τη δημιουργία πανευρωπαϊκού οργανισμού που θα αγοράσει τα προβληματικά δάνεια.

 

Facebook Comments