Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται πιο κοντά στην κατάργηση της βίζας για τις μετακινήσεις των τούρκων πολιτών στην Ευρώπη, αλλά οι συνομιλίες για το θέμα θα συνεχισθούν μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.

Στην ερώτηση «πότε θα καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους», ο Τουσκ απαντά: «Οταν θα έχουν εκπληρωθούν όλοι οι όροι, χωρίς εξαιρέσεις…Είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά πλησιάζουμε».

Η συμφωνία για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους τούρκους πολίτες με αντάλλαγμα τον περιορισμό της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη συναντά προσκόμματα στην αντιτρομοκρατική τουρκική νομοθεσία, η οποία αφήνει περιθώρια για διασταλτική ερμηνεία του όρου τρομοκρατική δράση. Ο αντιτρομοκρατικός νόμος χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία και κατηγορίες έχουν διατυπωθεί κατά πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και συγγραφέων.

Η Τουρκία διατείνεται ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών για την ασφάλειά της.

Η Αγκυρα θεωρεί ότι περιμένει θετική έκβαση των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας εντός των προσεχών ημερών.

Facebook Comments