Σύμφωνα με τα επιχειρήματα για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit δεν θα είναι μόνο σημαντικές αλλά θα πλήξουν, κυρίως, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, που στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν το Brexit. Με αριθμούς και στοιχεία, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προειδοποίησε ότι το Brexit θα προκαλέσει μια μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό ύψους 30 δισ. στερλινών, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με αύξηση του φόρου εισοδήματος, κατοικίας και κληρονομιάς καθώς επίσης με περικοπές δαπανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στα κοινωνικά επιδόματα. Ο κ. Οσμπορν κοστολόγησε μάλιστα και το ύψος των φορολογικών μέτρων και των περικοπών.

Η καμπάνια του LEAVE (της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ) απάντησε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις του προϋπολογισμού, με ευρωσκεπτικιστές βουλευτές να απειλούν ότι σε ανάλογη περίπτωση θα ρίξουν την κυβέρνηση. Με πλήρη απουσία σχεδίου και μόνο το επαναλαμβανόμενο μοτίβο κατά της μετανάστευσης, οι επικεφαλής του Brexit επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου.

Ο Chris Grayling, αρμόδιος του Κοινοβουλευτικού έργου, ένας εκ των τριών ηγετικών στελεχών της καμπάνιας του LEAVE, λέει ότι σε περίπτωση αποχώρησης στόχος θα είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι το 2020, δίχως να ενεργοποιηθεί το σχετικό άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και κάποιου τύπου σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως της Νορβηγίας. Θεωρεί δε εκ των προτέρων δεδομένη την υποχώρηση των Ευρωπαίων σε όλα τα αιτήματα της Βρετανίας.

Αναστάτωση στο στρατόπεδο των Εργατικών

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες αρνητικές δημοσκοπήσεις για το REMAIN (την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ) έχουν κινητοποιήσει την ηγεσία και τους μηχανισμούς του Εργατικού Κόμματος, ειδικά μετά τα ευρήματα που φέρουν τους μισούς ψηφοφόρους του να θεωρούν πως η επίσημη κομματική θέση είναι υπέρ του Brexit.

Η θολή εικόνα που επικρατεί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδεται στη χλιαρή στάση που έχει κρατήσει από την αρχή της εκστρατείας ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Αντιμέτωπος με σφοδρά πυρά βουλευτών και εργατικών συνδικάτων, ο ηγέτης των Εργατικών αναγκάστηκε να αναλάβει δράση για να πείσει τη σκληροπυρηνική εργατική βάση του κόμματος, η οποία απειλεί να ψηφίσει υπέρ του Brexit λόγω του μεταναστευτικού.

Facebook Comments