Πριν από μερικές μέρες ο Σταύρος Θεοδωράκης παρέστη και συμμετείχε στην ανοικτή συζήτηση για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και κατά την άποψη μου καλά έκανε. Ο Σ. Θεοδωράκης προεδρεύων του Ποταμιού έχει κατά το παρελθόν πει πολλές φορές πως το Ποτάμι είναι ένα κόμμα με κεντροαριστερό προσανατολισμό και είναι άλλωστε μέλος της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος (PES).

Ο Guy Verhofstadt από την άλλη είναι ο επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) μέλη της οποίας είναι εδώ και χρόνια το φιλελεύθερο Ελληνικό κόμμα “Δράση” και προσφάτως προστέθηκε και η Ένωση Κεντρώων. Παρόλα ταύτα ο Guy πριν λίγο καιρό επέλεξε, προς έκπληξη όλων, να παρουσιάσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τις Ελληνικές παθογένειες μαζί με τον Σοσιαλδημοκράτη Σταύρο Θεοδωράκη. Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Δήλωσε δημοσίως πως επιθυμεί να δει τον Σταύρο πρωθυπουργό της Ελλάδας! Νομίζω πως είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να εύχεται φιλελεύθερος πολιτικός να δει να διοικείται μια χώρα από έναν σοσιαλιστή πολιτικό αλλά ας μην σταθούμε εκεί.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι ποια στρατηγική εξυπηρετεί η κίνηση αυτή. Ως πρόεδρος της ομάδας των φιλελευθέρων ο Guy θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να εστιάζει τους πόρους και τις δυνατότητες που του παρέχει ο θεσμικός του αυτός ρόλος στην προώθηση και προβολή Ελλήνων φιλελεύθερων πολιτικών και στην δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας όλων των φιλελεύθερων, κεντρώων και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Εάν δεν έχει προβεί σε τέτοιες κινήσεις ή έχει προβεί αλλά έχει αποτύχει για διαφόρους λόγους, τότε σε μεγάλο βαθμό, έχει αποτύχει στον ρόλο του.

Η συγκυρία αυτή δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στην ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συσπειρώσει γύρω του τις δυνάμεις αυτές. Καλώς ή κακώς ένα μεγάλο κομμάτι από τα προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ έχουν  φθαρεί απέναντι στην κοινωνία, ανήκουν στον συντηρητικό χώρο και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υποστηρίξουν την φιλελεύθερη πολιτική ατζέντα του Κυριάκου δημοσίως, πράγμα που καθιστά την ΝΔ ακόμα αφερέγγυα στις ομάδες αυτές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στελεχών και βουλευτών που εμμέσως, συνειδητά ή ασυνείδητα, με την ρητορική τους αβαντάρουν την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Η ΝΔ έχει την ανάγκη να προβάλει νέα στελέχη που στηρίζουν την φιλελεύθερη στροφή της. Τέτοια στελέχη υπάρχουν στην βάση της, είναι επιτακτική όμως η ανάγκη να “μπολιάσει” το κόμμα με στελέχη από μικρά κόμματα και κινήσεις του φιλελεύθερου και μεταρρυθμιστικού χώρου. Ένα τέτοιο “μπόλιασμα” σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές αρχές που πρεσβεύει θα δώσει στην ΝΔ την δυναμική που χρειάζεται και θα την οδηγήσουν στην εξέλιξη της σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, στα πρότυπα τον Βρετανών Τόρηδων και των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Θα την οδηγήσουν στον φιλελεύθερο συντηρητισμό.

Για να μπορέσει να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται μια προσωπικότητα που θα αναλάβει τον ρόλο του διαπραγματευτή ανάμεσα στην ΝΔ και τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις. Η προσωπικότητα αυτή δεν μπορεί να προέλθει από τα παραδοσιακά στελέχη της ΝΔ. Πρέπει να είναι ενα πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού απο όλες τις πλευρές. Ένας άνθρωπος που έχει δώσει μάχες κατα του κρατισμού και της παρεοκρατίας που κυβερνούσε και κυβερνά ξανά την χώρα εδώ και δεκαετίες. Κάποιος που είναι ταυτισμένος με τον φιλελευθερισμό στην Ελλάδα και εχει ταυτόχρονα δεσμούς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ωστέ να μπορεί να τον εμπιστευτεί. Δεν νομίζω πως θα είναι δύσκολη η ανεύρεση ενός τέτοιου ανθρώπου. Εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ πάνω απο δύο, τρείς.

Πρέπει ο Κυριάκος να πάρει την πρωτοβουλία και να αναθέσει σε αυτόν τον άνθρωπο αυτή την αποστολή.

Είναι ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει φωνή. Το πολιτικό και οικονομικό  περιβάλλον επιβάλει την “μεταμόρφωση” της ΝΔ. Όποιος οργανισμός δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες του περιβάλλοντος του είναι καταδικασμένος να πεθάνει.

Facebook Comments