Με τερματισμό του προγράμματος διάσωσης απείλησε την Κύπρο, σε περίπτωση που ζητήσει περαιτέρω αλλαγές, το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Ασμουσεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt», η οποία επικαλείται πηγές στη Λευκωσία.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι ο κ.Ασμουσεν διατύπωσε τη συγκεκριμένη απειλή κατά τη διάρκεια συνάντησης με κορυφαίους αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης, με την ηγεσία της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου, το δημοσίευμα αναφέρεται πιθανότατα στην επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Τράπεζα, κατά την οποία εξέφρασε την ανησυχία του ότι η πολιτική που εφαρμόζεται θα επηρεάσει την ανάπτυξη. Πηγές πάντως της ιστοσελίδας αναφέρουν ότι σε αυτή την συνάντηση δεν έγινε προσπάθεια αλλαγής των όρων του προγράμματος. Προηγουμένως, το Eurogroup είχε απορρίψει προτάσεις για αλλαγές που είχε υποβάλει ο κ. Αναστασιάδης με επιστολή του στον Γιερούν Ντάισελμπλουμ.

Την επιφύλαξή του σχετικώς με το κατά πόσο το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα θα έχει αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση του χρέους εξέφρασε πάντως και ο Γερμανός οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) Κλέμενς Φούεστ, ο οποίος προέβλεψε ότι, αργά ή γρήγορα, η ευρωζώνη θα προβεί σε παραχωρήσεις, με τη μορφή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωσης των επιτοκίων.

Facebook Comments