Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξόρυξης και Εναλλακτικών Μεθόδων Διαχείρισης Αποβλήτων έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 15 και 16 Ιουνίου 2016. Στόχος του, η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας καθώς και η παρουσίαση εναλλακτικών μεθόδων και καινοτόμων προτάσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Η Αποκατάσταση του Περιβάλλοντος σε μεταλλευτικές περιοχές αποτέλεσε έναν από τους πολλούς τομείς της ευρείας θεματολογίας του Συνεδρίου. 

Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Ελληνικός Χρυσός ασφαλώς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση. Σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες, Δ. Αλιφραγκή, καθηγητή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και Μ. Βαβελίδη, καθηγητή ΓεωλογίαςΑΠΘ, παρουσίασαν την κοπιαστική δουλειά πολλών συναπτών ετών, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα χειροπιαστά αποτελέσματα της πειραματικής Αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων στη θέση Καρακόλι Στρατωνίου.

1

Από δεξιά οι Δ. Αλιφραγκής, Α. Γαλατσιάνου, Μ. Βαβελίδης, Α. Αγαλή και Ι. Ζαμπόκας

 Τα πολυετή πειράματα για την ανάπτυξη της βέλτιστης μεθοδολογίας, η διερεύνηση εναλλακτικών εδαφοβελτιωτικών υλικών, οι εναλλακτικοί χειρισμοί των φυτών και τελικά η απόλυτα επιτυχής φυτοκάλυψημιας περιοχής στην οποία είχαν συσσωρευθεί παλαιά μεταλλευτικά απόβλητα από την μακρόχρονη προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα συζητήθηκαν εκτενώς με τους συμμετέχοντες.

2

Η Θέση Καρακόλι μετά την αποκατάσταση

 Κύριος στόχος του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου LIFE+ Reclaim. Το Έργο LIFE+ Reclaim ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο 2016, με βασικό αντικείμενο την κατασκευή μιας προσωρινής πιλοτικής εφαρμογής σε παραγωγική κλίμακα, για την εξόρυξη απορριμμάτων από υφιστάμενα κύτταρα του ΧΥΤΑ Πολυγύρου, στη Χαλκιδική. Στόχος της μεθόδου εξόρυξης απορριμμάτων είναι ο διαχωρισμός των χρήσιμων υλικών και η παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων, εισάγοντας στοιχεία καινοτομίας από τη μεταλλευτική βιομηχανία και προτείνοντας μια νέα προσέγγιση στην αξιοποίηση των απορριμμάτων. Το Έργο στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ενημέρωση του κοινού, μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

 Το  Έργο απέδειξε ότι η Εξόρυξη Αποβλήτων είναι μια μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα με επιτυχία, μέσα στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των ΧΥΤΑ, για το κλείσιμο παλαιότερων χωματερών και την απελευθέρωση γης για νέες χρήσεις και κυριότερα για την απαλοιφή σημειακών πηγών ρύπανσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, όπως είναι οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Παράλληλα, προκύπτουν και ορισμένα έσοδα, που αποφέρει η πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Το έργο LIFE+ Reclaim, με κωδικό LIFE12 ENV/GR/000427 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 50%. Συντονιστής Δικαιούχος του Έργου είναι η εταιρεία ENVECO A.E. ενώ οι συμπράττοντες είναι η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ο Δήμος Πολυγύρου και η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ.

Facebook Comments