Η αγωνία για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ έχει καταλάβει και τα ανώτατα επιχειρηματικά κλιμάκια της γερμανικής οικονομίας. Για πολλές γερμανικές επιχειρήσεις ένα Brexit θα επέφερε σημαντικές ζημίες κυρίως στους βιομηχανικούς κλάδους. Πρόκειται για το αποτέλεσμα έρευνας που διενήργησε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Forsa τον Ιούνιο αποκλειστικά για την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ σε ένα δείγμα 672 τοπ μάνατζερ της γερμανικής οικονομίας. Ένας στους επτά απάντησε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιόριζε ή ακόμη και θα εγκατέλειπε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με τη Μ. Βρετανία. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ωστόσο δήλωσε ότι οι εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα δεν θα επρόκειτο να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό.

Όλοι παίρνουν τα μέτρα τους

Χαρακτηριστική περίπτωση των επιχειρήσεων που θα πλήττονταν από την επικράτηση του LEAVE είναι ο όμιλος Bosch. Ο πρόεδρος του ΔΣ Φόλκμαρ Ντένερ παραδέχεται ότι το θέμα Brexit έχει συζητηθεί διεξοδικά σε όλες τις βαθμίδες και τα τμήματα της εταιρείας του. Για την Bosch η Μ. Βρετανία είναι μετά τη Γερμανία η δεύτερη σε μέγεθος αγορά με τζίρο που αγγίζει τα 4 δις ευρώ. «Έχουμε πάρει μέτρα πρόληψης» παραδέχεται ο Ντένερ. Για τη Siemens με 13 χώρους παραγωγής και ένα τζίρο ύψους 4 δις ευρώ το 2015 η Μ. Βρετανία ήταν η 4η σε μέγεθος αγορά στον κόσμο. Ο όμιλος έχει εξασφαλιστεί σε περίπτωση νομισματικών διακυμάνσεων λόγω αντισταθμιστικού κινδύνου, όπως ακούγεται από κύκλους της διεύθυνσης. Το ίδιο ισχύει και για τον όμιλο TUI. Για τον μεγαλύτερο στον κόσμο τουριστικό όμιλο το ρίσκο μεταφράζεται σε εξασθένηση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών, χωρίς να σημαίνει οπωσδήποτε ότι οι άνθρωποι λόγω Brexit θα ταξιδεύουν λιγότερο.

Για τον επικεφαλής της Lufthansa Κάρστεν Σπορ και τους συνεργάτες του είναι σαφές ότι εάν βγει η Βρετανία από την ΕΕ θα υποστούν πλήγμα οι επιχειρηματικές σχέσεις με τη χώρα, όπως η μείωση της ζήτησης για ταξίδια από και προς τη χώρα. Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Γερμανίας έχει προετοιμαστεί σε περίπτωση ανάγκης να τροποποιήσει την προσφορά του, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση των πτήσεων, αλλά προσαρμογή στον μειωμένο αριθμό επιβατών. Αλλά για πραγματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν θέλει να κάνει λόγο. Από όλα αυτά γίνεται σαφές ότι η έξοδος μιας οικονομίας βαρέων βαρών από την ΕΕ δεν θα μείνει χωρίς επιπτώσεις. Με έναν όγκο 89 δις ευρώ η Βρετανία ήταν πέρσι ο τρίτος σε μέγεθος αγοραστής γερμανικών προϊόντων και ο ένατος σε μέγεθος προμηθευτής της Γερμανίας με έναν όγκο 38 δις ευρώ.

Ένας στους δέκα φοβάται ότι θα ακολουθήσει και η Ελλάδα

Μια από τις άμεσες επιπτώσεις σε περίπτωση νίκης του LEAVE θα ήταν η πτώση της βρετανικής λίρας και των μετοχών. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις εξόδου ανάμεσα στο Λονδίνο με την ΕΕ και τους κανόνες που θα διαμορφώνονταν γύρω από τις εμπορικές τους σχέσεις. Επ΄αυτού λίγοι θέλησαν να εκφράσουν τις απόψεις τους στην Handelsblatt. Από μεγάλη ανησυχία διακατέχονται όσοι ασχολούνται με τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αποτελείται κυρίως από ξένους κατασκευαστές, που παράγουν εκεί για την ευρωπαϊκή αγορά. Η επιστροφή δασμών κι άλλων εμπορικών περιορισμών θα την έπληγε καίρια και το ίδιο ισχύει και για τους γερμανούς κατασκευαστές. Η BMW, για παράδειγμα, έχει στο Λονδίνο την έδρα σε δύο από τις μάρκες της, τη Μini και τη Rolls-Royce. Η εταιρεία απασχολεί 24.000 ανθρώπους και εάν μετρήσει κανείς και τους προμηθευτές της, τότε φτάνει στο διπλάσιο αριθμό. Το 80% της παραγωγής της εξάγεται παγκοσμίως, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ. «Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για προβλέψεις, θα μας λυπούσε μια έξοδος τη Βρετανίας από την ΕΕ», δηλώνει ο επικεφαλής της Γιαν Ρόμπερτσον στο Λονδίνο.

Ανήσυχοι είναι οι γερμανοί μάνατζερ και για τις πολιτικές επιπτώσεις, φοβούμενοι σταδιακή αποσταθεροποίηση της ΕΕ. Το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αποτελεί κίνδυνο για την υπόλοιπη ΕΕ, ενώ το 52% φοβάται φαινόμενο ντόμινο και για άλλες ευρωπαικές χώρες, με επικρατέστερες την Πολωνία και την Ουγγαρία, όπως και την Ισπανία. Ειδικότερα όμως για την Ελλάδα, την Ιταλία αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες ένας στους δέκα εκφράζει φόβο για έξοδό τους. Σε σχέση με την ίδια τη Μ. Βρετανία οι γερμανοί μάνατζερ απορρίπτουν τη σχολή σκέψης που λέει ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν οι Βρετανοί σε περίπτωση Brexit, δυσκολεύοντας τις διαπραγματεύσεις για τον επανακαθορισμό των μελλοντικών τους εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ. Αντίθετα, το 86% υποστηρίζει ότι μετά την έξοδο θα πρέπει να βρει η ΕΕ τρόπο να επανασυνδέσει τη Βρετανία οικονομικά και πολιτικά με την Ευρώπη.

 

Facebook Comments