Η πορεία της πορτογαλικής οικονομίας δεν λέει να πάρει την ανιούσα. Οι δημόσιες δαπάνες δεν μειώνονται και τα δημόσια έσοδα δεν αυξάνονται. Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας προειδοποιεί: αντί για την ανάπτυξη 1,8% που αναμενόταν, τώρα στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθεί στο 1,3% ενώ και οι εξαγωγές συρρικνώνονται.

Μόνο η κυβέρνηση και ο Πορτογάλος Πρόεδρος έχουν διαφορετική άποψη. «Η διεθνής κατάσταση είναι κακή και όταν οι εξαγωγές μας βρίσκονται σε κρίση, δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα» δήλωσε πρόσφατα ο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Η Πορτογαλία απέχει πολύ από τις υποσχέσεις που έχει δώσει στην ΕΕ.

«Τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα του εμπορικού ισοζυγίου δεν υπάρχουν πια» τονίζει η Αορόρα Τεξέιρα από το Πόρτο. Η καθηγήτρια Οικονομικών Σπουδών θεωρεί λάθος την εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση και πιστεύει πως σύντομα πάλι η τρόικα θα επιβάλει τις απόψεις της. Και για αυτό υπάρχουν κάμποσες ενδείξεις. Τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται για την Πορτογαλία, και η ανάπτυξη που υποτίθεται ότι θα ερχόταν δεν ήρθε ποτέ. Οι Πορτογάλοι μπορεί να έχουν περισσότερα χρήματα τώρα, αλλά είναι επιφυλακτικοί στο να καταναλώσουν.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Ρεμπέλο ντε Σόουζα έχει δίκιο βέβαια από μια πλευρά. Εξαιτίας της κρίσης στην Αγκόλα, η οποία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Πορτογαλίας, οι εξαγωγές μειώθηκαν στο μισό.

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος παραμένει ψύχραιμος

Η μικρή αύξηση των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ δεν μπορεί να αντισταθμίσει την κατάσταση. Οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,5%. Και η τάση είναι πτωτική, προειδοποιεί η Αορόρα Τεξέιρα. «Η Ισπανία και η Γαλλία είναι οι κύριοι παραλήπτες των εξαγωγών μας και δεν προβλέπεται να τις αυξήσουν στο άμεσο μέλλον. Μάλλον το αντίθετο», υποστηρίζει.

Αναλυτές επιρρίπτουν στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα πως δεν καταφέρνει να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση. Η χώρα εκτός από παπούτσια, υφάσματα και κυρίως αυτοκίνητα της Volkswagen που κατασκευάζει, δεν έχει άλλα εξαγωγικά αγαθά για να αντλήσει έσοδα. Αντ΄αυτού, λέει η Αορόρα Τεξέιρα, η κυβέρνηση επανεισήγαγε την εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας και τις αργίες που είχαν πρόσφατα καταργηθεί, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει πως θα τις χρηματοδοτήσει.

Η κυβέρνηση όμως χρειάζεται την υποστήριξη των Κομμουνιστών και του Αριστερού Συνασπισμού. Για το λόγο αυτό προέβη σε αυτά τα βήματα και η κυβέρνηση ελπίζει σε ξένους επενδυτές. Για την Πορτογαλίδα οικονομολόγο, απαραίτητο είναι να γίνουν περικοπές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ο στόχος να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα στο 2,2% δεν θα επιτευχθεί. Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 2,7%. Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα το σχολιάζει ψύχραιμα και λέει γελώντας πως ούτως ή άλλως είναι το καλύτερο αποτέλεσμα εδώ και χρόνια.

Facebook Comments