Αλλεπάλληλα και καίρια χτυπήματα δέχεται η Volkswagen στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, όπου και αποκαλύφθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο το τεράστιο σκάνδαλο απάτης όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων της. Οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν εάν ο πρώην επικεφαλής της, Μάρτιν Βίντερκορν, χειραγώγησε την αγορά ως προς τη χρονική στιγμή αποκάλυψης του σκανδάλου. Στις ΗΠΑ το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Δημοτικών Υπαλλήλων της Bοστώνης κατέθεσε την πρώτη συλλογική αγωγή εκ μέρους ομολογιούχων κατά της εταιρείας με το σκεπτικό ότι τα «τεχνητά διογκωμένα ομόλογά της» κατέρρευσαν μετά τη δημοσιοποίηση της απάτης.

Χειραγώγηση

Οι εισαγγελικές αρχές στο Μπράουνσβαϊχ, κοντά στο Βόλφσμπουργκ, την έδρα της VW, διενεργούν έρευνες για τον παραιτηθέντα λόγω σκανδάλου Μάρτιν Βίντερκορν και για ακόμη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος αγνώστων στοιχείων, ώστε να διαπιστώσουν εάν στην ουσία χειραγώγησαν την αγορά, καθυστερώντας τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για την απάτη στις μετρήσεις.

Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Γερμανίας (ΒaFin) απηύθυνε έκκληση στους εισαγγελείς να εντάξουν στη διαδικασία το σύνολο του πρώην διοικητικού συμβουλίου της Volkswagen το οποίο βρισκόταν εν ενεργεία όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και φέρει συλλογικά την ευθύνη για την επικοινωνία με τις αγορές, όπως εκτιμά. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι θα κληθούν να καταθέσουν και ο νυν πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Χανς Ντίτερ Πετς και Ματίας Μίλερ αντίστοιχα. Αμφότεροι ήταν μέλη του Δ.Σ. ως οικονομικός διευθυντής και επικεφαλής του σήματος της Porsche αντίστοιχα. Εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα άφησε να εννοηθεί πως πρόκειται για μια ευρεία έρευνα.

Η έκκληση της Αρχής υποβάλλεται ενώ σήμερα Tετάρτη διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της VW, οι οποίοι και θα απευθύνουν σκληρές ερωτήσεις στη διοίκησή της για τους υπευθύνους της απάτης. Ενδεχομένως οι μέτοχοι να κληθούν να ψηφίσουν τα πεπραγμένα του Δ.Σ. για το 2015, πράξη συμβολική αλλά σημαντική.

Τον Σεπτέμβριο, η VW, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι μέσω «έξυπνου» λογισμικού παραπλανούσε τις Αρχές στις ΗΠΑ. Με τη χρήση του φαινόταν πως τα πετρελαιοκίνητα οχήματά της στη διάρκεια των ελέγχων εξέπεμπαν χαμηλότερους ρύπους από όσους στην πραγματικότητα εν κινήσει. Ωστόσο, οι συζητήσεις μεταξύ VW και αμερικανικών αρχών διαρκούσαν μήνες προ της αποκάλυψης και η ίδια η εταιρεία δεν είχε συνειδητοποιήσει τον δυνητικά τρομακτικό αντίκτυπο του θέματος. Οταν, όμως, στις 18 Σεπτεμβρίου οι αρμόδιοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ενημέρωσαν την εταιρεία ότι παραβίασε την περιβαλλοντική νομοθεσία, τότε αντελήφθη τι συνέβαινε.

Η αποκάλυψη της απάτης προκάλεσε σωρεία μηνύσεων και αγωγών από αρμόδιες αρχές, οδηγούς και αντιπροσώπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ. Χθες, συγκεκριμένα, το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Δημοτικών Υπαλλήλων της Bοστώνης κινήθηκε κατά της VW, επειδή «με παραπλανητικές και ψευδείς δηλώσεις και παραλείψεις συνέτεινε στο να γίνεται η διαπραγμάτευση των ομολόγων της σε τεχνητά υψηλές τιμές, οι οποίες υποχώρησαν λόγω σκανδάλου». Με την αγωγή τους οι ενάγοντες διεκδικούν να αποζημιωθούν για πωλήσεις ομολόγων με τις οποίες η Volkswagen εξασφάλισε περισσότερα από 8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την αρμόδια νομική εταιρεία Labaton Sucharov.

Facebook Comments