Η ύπαρξη απειλών παγκόσμιας διάστασης και η επιβράδυνση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιβάλλουν επιφυλακτική προσέγγιση σχετικά με την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θέλει να έχει εξασφαλίσει ότι η οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης, δήλωσε χθες η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν.

Καταθέτοντας χθες στην επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η κ. Γέλεν περιέγραψε με ποιον τρόπο είχαν αναστατώσει, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αύξηση επιτοκίων του περασμένου Δεκεμβρίου, τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και άλλα σημαντικά γεγονότα όπως η ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και η νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Κάποια από αυτά τα ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, είπε χθες η κ. Γέλεν, η οποία έδωσε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη η Fed να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού. Προτού επιχειρηθεί σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, η Fed πρέπει να είναι σίγουρη ότι έχουν ανακάμψει η αμερικανική οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση και ότι δεν επίκειται σοκ από το βρετανικό δημοψήφισμα της Πέμπτης, οπότε και θα κριθεί η παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ο ρυθμός βελτίωσης (της κατάστασης) στην αγορά εργασίας φαίνεται ότι εσχάτως έχει επιβραδυνθεί κάπως, γεγονός που σημαίνει πως παραμένει ενδεδειγμένη η επιφυλακτική μας προσέγγιση», τόνισε χθες η κ. Γέλεν. «Το να προχωρήσουμε προσεκτικά όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τη νομισματική υποστήριξη προς την οικονομική ανάπτυξη ενώ θα αξιολογούμε κατά πόσον επιστρέφει η ανάπτυξη σε μέτριο ρυθμό, εάν θα ενισχυθεί περαιτέρω η αγορά εργασίας και αν εξακολουθεί να προοδεύει (σ.σ. να αυξάνεται) ο πληθωρισμός», είπε η πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας.

Με την παγκόσμια οικονομία να παραμένει αδύναμη, την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ χαμηλή και άλλους παράγοντες να κρατούν χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού, το πιθανότερο είναι πως τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν χαμηλά για «κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε η κ. Γέλεν. Τα μέλη της Fed που θα αποφασίσουν για την πορεία των επιτοκίων δανεισμού προβλέπουν δύο αυξήσεις το 2016 και από τρεις το 2017 και το 2018. Δηλαδή προβλέπουν ότι θα αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού με βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχαν προβλέψει οι ίδιοι τον περασμένο Μάρτιο.

Οι νέες θέσεις εργασίας είχαν αυξηθεί κατά 200 χιλιάδες τον μήνα κατά μέσον όρο το πρώτο τρίμηνο του 2016, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης έχει μειωθεί σχεδόν στις 80 χιλιάδες τον Απρίλιο και τον Μάιο, γεγονός που δείχνει πιθανή τάση επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση που κατατέθηκε χθες στο Κογκρέσο ενόψει της εμφάνισης της κ. Γέλεν.

Υπό την προεδρία της κ. Γέλεν η Fed έχει αρχίσει να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού, αλλά παράλληλα έχει αναθεωρήσει προς το χειρότερο και τις προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία, έχει καθυστερήσει να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και έχει μπερδέψει τους επενδυτές σε σχέση με το ποιοι παράγοντες καθορίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνει. Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση σχεδόν πλήρους απασχόλησης (σ.σ. δηλαδή σχεδόν όλοι όσοι το επιθυμούν βρίσκουν δουλειά) και έχουν εμφανιστεί κάποια σημάδια ανόδου του πληθωρισμού, γεγονός που σημαίνει ότι η Fed πλησιάζει στο να πετύχει τον διπλό της στόχο (σ.σ. πλήρη απασχόληση και σταθερότητα τιμών, δηλαδή πληθωρισμό στο 2%).

Παρ’ όλα αυτά η κ. Γέλεν και άλλοι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν επιφυλακτικοί. Η ασθενική παγκόσμια ζήτηση και η ανατίμηση του δολαρίου έχουν πλήξει την αμερικανική μεταποίηση, ενώ τον Μάιο εμφανίστηκε το φάσμα της επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας. Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανοιχτά πως ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σειρά εγχώριων και διεθνών προβλημάτων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποτονικό ρυθμό ανάπτυξης. 

 

Facebook Comments