Τη μείωση του μηχανισμού έκτακτης στήριξης των ελληνικών τραπεζών (ELA), κατά 7 δισ. ευρώ, στα 61,1 δισ. ευρώ, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 65,0 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 και στην περαιτέρω μείωση του εν λόγω ορίου σε 61,1 δισεκ. ευρώ από την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 μέχρι και την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου, κατά 7,0 δισεκ. ευρώ συνολικά, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών, καθώς και την επίδραση της επαναφοράς της εξαίρεσης (waiver) των ελληνικών τίτλων από τους κανόνες αποδοχής ενεχύρων του Ευρωσυστήματος, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Facebook Comments