Τελικά το Brexit έγινε πραγματικότητα αιφνιδιάζοντας την μεγάλη πλειοψηφία επενδυτών , αναλυτών και πολιτικών. Οι επιπλοκές που θα έχει και στην Βρετανία και στην παγκόσμια οικονομία – πιθανόν και στην γεωπολιτική – είναι πολλές, σοβαρές και σε ένα ποσοστό άγνωστες, καθώς δεν έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο.

Όσον αναφορά την Βρετανία, οι αποσχιστικές τάσεις Ιρλανδών και Σκοτσέζων θα ενταθούν, άλλωστε και οι δύο ψήφισαν “φιλοευρωπαικά”. Δεν αποκλείεται η Μεγάλη Βρετανία να πάψει να είναι και μεγάλη και Βρετανία την επόμενη 5ετία. Ο μέσος Βρετανός θα επωμισθεί ένα σοβαρό κόστος, περίπου 4.000 λίρες ανά έτος ανά νοικοκυριό.

Η ανεργία θα αυξηθεί προς το 10-11% απο 5% που είναι σήμερα καθώς πολλές εταιρείες που είχαν την Βρετανία ως Ευρωπαική έδρα θα αναγκαστούν να φύγουν , το δε City σταδιακά θα εκφυλιστεί σε ένα μεγάλο χρηματοοικονομικό κέντρο μεν, τοπικού ενδιαφέροντος δε. Μόνο απο την τελευταία εξέλιξη οι απώλειες στο Βρετανικό ΑΕΠ είναι άνω του 5% σωρευτικά.

Η οικονομία θα υποβαθμιστεί (ήδη αυτό έγινε από τις Moodys – Fitch – S&P) και μοιραία το κόστος δανεισμού της θα αυξηθεί. Συνεπώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα δανείζονται ακρβότερα. Επιπλέον πολλοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν και θα δημιουργηθούν πολλά “κενά” σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Έρευνα.

Πλέον θα πρέπει να καλυφθούν πολλές ανάλογες θέσεις την επόμενη 3ετία από Βρετανούς κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Οι Βρετανοί τώρα που διαμένουν μόνιμα στην ΕΕ θα χάσουν αρκετά προνόμοια με κυριώτερο αυτό της πρόσβασης στο σύστημα Υγείας του κράτους μέλους.Αυτό θα κάνει πολλούς Βρετανούς να επανεξετάσουν τα σχεδιά τους, κυρίως δε τους συνταξιούχους που επιθυμούν να ζήσουν στον Ευρωπαικό Νότο. Για την Ελλάδα οι επιπτώσεις είναι πολλές και πολυεπίπεδες.

Καταρχήν υπάρχουν 30.000 φοιτητές στην Βρετανία, που παραδοσιακά ήταν ο απόλυτος προορισμός για σπουδές. Τώρα όμως τα δίδακτρα θα αυξηθούν τουλάχιστον 50% καθώς οι Ελληνες – και οι εκ ΕΕ φοιτητές – θα θεωρούνται over seas και όχι home students.

Επιπλέον δεν θα υπάρχει πρόσβαση στο NHS, το Βρετανικό σύστημα Υγείας, όπως και δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε φοιτητικά δάνεια. Ανάλογα θα είναι τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους φοιτητές με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ροές νέων φοιτητών και άρα και τα σημαντικά έσοδα για τα Πανεπιστήμια και το κράτος.

Πολλοί Ελληνες εργάζονται στην Βρετανία. Την επόμενη 2ετία θα απαιτηθεί ειδική άδεια παραμονής και εργασίας και είναι ερωτηματικό σε ποιό βαθμο θα υπάρχει πρόσβαση στο σύστημα Υγείας για καποιον που εργάζεται με αναλογο καθεστώς αλλά και γιά τις αποδοχές των νέων συμβάσεων ως overseas.

Οι εξαγωγές της χώρας μας είναι περίπου 2.5δις ευρώ και η ανατίμιση του ευρώ θα τις πλήξει άμεσα. Όμως το σοβαρότερο πρόβλημα είναι οι άγνωστης εκτασης κλυδωνισμοί που θα προκαλέσει το Brexit σε ΕΕ, ευρώ και τραπεζικό συστημα καθώς το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ήδη σε κόκκινο συναγερμό από τα NPLs, τις αυξανόμενες προβληματικές επιχειρήσεις και την φυγή των καταθέσεων. Αν οι επιπλοκές είναι μικρές , το συστημα θα αντέξει. Όμως αν δεν είναι, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντέξει.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί μια σαφέστατη επιδείνωση της συμπεριφοράς της Τρόικας στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου, μια νέα επιδείνωση της οικονομίας στο συνολό της, ειδικά αν γίνουν μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων απο τους Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι είναι παραδοσιακά κοντά στα 2-2,5 εκ κάθε χρόνο, ενώ κάθε σχέδιο για ανάκαμψη και έξοδο απο την κρίση φαντάζει αστείο.

Σε επίπεδο ΕΕ θα δούμε μια καθαρή σκλήρυνση της στάσης και της φρασεολογίας καθώς πολλά εθνικιστικά κόμματα σε όλη την ΕΕ έχουν αναθαρύσει και απαιτούν δημοψηφήσματα για έξοδο απο την Ευρώπη , ενώ σίγουρα θα επανασχεδιαστούν οι κύριες πολιτικές και κατευθύνσεις της ΕΕ.

Σε επίπεδο γεωπολιτικής είναι πιθανόν να δούμε και αλλαγές συνόρων , πχ η Ισπανία να κλείσει τα σύνορα της με το Γιβλανταρ όπου διαμένουν 35.000 Βρετανοί με ειδικό καθεστώς ή αλλαγές λόγω αποσχίσεων πχ της Σκωτίας. Η παγκόσμια οικονομία θα πληγεί, αλλά ο βαθμός και η έκταση είναι άγνωστα και θα πάρουμε μια ιδέα από την συμπεριφορά των αγορών στο άμεσο μέλλον.

Facebook Comments