«Άθλιο σύστημα», «απαράδεκτα υψηλό κόστος» και εν μέρει υψηλές αμοιβές. Πιο ξεκάθαρη κριτική δεν θα μπορούσε να ασκήσει κανείς στην Deutsche Bank. Και δεν είναι άλλος από τον τον νέο επικεφαλής Τζον Κράιαν που ασκεί την κριτική στην τράπεζα της οποίας προΐσταται από την 1η Ιουλίου του 2015. Ο Τζον Κράιαν προσπάθησε να αλλάξει πολλά στην Deutsche Bank τον χρόνο που πέρασε. Γεγονός πάντως είναι πως καταγράφηκε ρεκόρ ζημιών, ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, καταργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας ενώ η τράπεζα αποσύρθηκε από την επενδυτική τραπεζική (Investment Banking).

Μετά από ένα χρόνο ανάληψης των καθηκόντων του ο Τζον Κράιαν πάντως φαίνεται να έχει αλλάξει τον τόνο του και να έχει γίνει πιο φιλικός. Τουλάχιστον αυτό τον συμβούλευσαν οι συνεργάτες του, οι οποίοι μάλλον εισακούστηκαν.

Σε μια σύσκεψη τον περασμένο Μάρτιο ο Τζον Κράιαν προσπάθησε να μην φαίνεται απολογητικός για το παρελθόν και δήλωσε: «Δεν θεωρώ πως πρέπει να είμαστε σε θέση άμυνας». Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αποκάλυψε για άλλη μια φορά το… ταμπεραμέντο του. Έβγαλε το κινητό του από την τσέπη του, το κοίταξε, το πέταξε στον αέρα και αναφώνησε γεμάτος ενθουσιασμό βλέποντας την εφαρμογή (App) της τράπεζας: «Είναι θαυμάσιο! Είμαστε πολύ καλύτεροι από ό,τι η φήμη μας! Πολύ καλύτεροι!».

Οι αμαρτίες του παρελθόντος… είναι ακριβές

Ο Τζον Κράιαν μέσα από τις κινήσεις του και τις δηλώσεις του προσπαθεί να αλλάξει και την προσωπική του εικόνα, λέγοντας πως δεν τον κατανοούν επαρκώς όταν τον βλέπουν μόνο σαν τον άνθρωπο που θα βάλει τάξη και θα εξυγιάνει την τράπεζα. «Κράιαν εναντίον Κράιαν» ήταν πρόσφατα ο εύστοχος τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, όταν ένας δημοσιογράφος τον συνόδευσε για μια εβδομάδα από τη Σιγκαπούρη και το Λονδίνο μέχρι τη Φρανκφούρτη. Και η εικόνα που παρουσιάστηκε δεν ήταν ότι πρόκειται μόνο για έναν αναλυτή που αγαπάει τη λεπτομέρεια, αλλά και για κάποιον που μπορεί να εμφανίζεται χαλαρός με γαλάζιο παντελόνι, ροζ πουκάμισο και δερμάτινα μοκασίνια.

Δεν είναι πάντως εύκολα τα πράγματα για τον Τζον Κράιαν. Η Deutsche Bank έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από δίκες και να καταβάλει αποζημιώσεις. Για το λόγο αυτό έχει βάλει στην «άκρη» 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό που δεν αρκεί όπως ακατάπαυστα επαναλαμβάνει το προεδρείο της τράπεζας. Πέρυσι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας χρειάστηκε 12 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων εξαιτίας συμμετοχής της σε σκάνδαλο χειραγώγησης των επιτοκίων.

Και δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το περιθώριο κεφαλαίου της τράπεζας θεωρείται σχετικά μικρό, παρόλο που η τράπεζα τα τελευταία πέντε χρόνια κατάφερε να συγκεντρώσει 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, ο Τζον Κράιαν δεν κατάφερε να πείσει το χρηματιστήριο. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, η αξία της μετοχής έχει χάσει την μισή της αξία. Ακόμα και στο χειρότερο σημείο της οικονομικής κρίσης, η αξία της μετοχής ήταν μεγαλύτερη.

Facebook Comments