Αμετάβλητο παρέμεινε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 89,7 μονάδες, έναντι ίδιας επίδοσης τον Μάιο του 2016 και 91,2 μονάδων τον Ιούνιο του 2015.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι αποτέλεσμα δύο αντίρροπων τάσεων: της βελτίωσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία και της επιδείνωσης σε Λιανικό Εµπόριο και Υπηρεσίες.

«Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται για δεύτερο συνεχή µήνα, αν και κινείται ακόµα σε πολύ χαµηλά επίπεδα, καθώς ουσιαστικά απλώς αµβλύνεται αργά η πολύ έντονη απαισιοδοξία» τονίζει μεταξύ άλλων.

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράµµατος δε φαίνεται να επηρέασε ούτε θετικά, ούτε αρνητικά τις προσδοκίες, καθώς εν πολλοίς το αποτέλεσµα αυτό είχε προεξοφληθεί στην οικονοµία.

Ωστόσο – προσθέτει – το επόµενο διάστηµα είναι εξαιρετικά κοµβικό, καθώς αφενός η πορεία του τουρισµού επηρεάζει σηµαντικά την οικονοµική δραστηριότητα αυτής της περιόδου, αφετέρου όµως ξεκινούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις εισοδήµατος.

Η εκταµίευση της δόσης πάντως, και µε δεδοµένη την υποχρέωση αποπληρωµής κάποιων οφειλών του ∆ηµοσίου προς τους προµηθευτές αναµένεται να επηρεάσει θετικά συγκεκριµένους κλάδους της οικονοµίας, εκτιμά το ΙΟΒΕ

«Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και η διαφαινόµενη είσοδος σε περίοδο αβεβαιότητας µπορεί επίσης να επηρεάσουν την εξέλιξη των προσδοκιών και στη χώρα µας» καταλήγει το think tank.

  • Στη βιοµηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες εξασθένησαν σηµαντικά, το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα διαµορφώθηκε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, ενώ οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκαν ήπια.
  • Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται, ενώ οι απαισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης αµβλύνονται, όπως και οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.
  • Στο λιανικό εµπόριο, οι θετικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, όµως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους επιδεινώνονται, µε τον δείκτη των αποθεµάτων επίσης να κλιµακώνεται.
  • Στις κατασκευές, ο αρνητικός δείκτης στις προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων κινείται οριακά προς τα κάτω, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση, ενισχύονται.
  • Στην καταναλωτική εµπιστοσύνη, η ανάκαµψη του δείκτη προέρχεται από τη αφενός από τη βελτίωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας και αφετέρου από τις λιγότερο αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονοµική τους κατάσταση το επόµενο δωδεκάμηνο και κυρίως για την οικονοµική κατάσταση της χώρας, µε την πρόθεση για αποταµίευση να παραµένει αµετάβλητη.

Facebook Comments