Συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ έως τα τέλη του 2016, αναμένει η Eurobank, σύμφωνα με σχετική της έκθεση.

Προκειμένου να καταστεί εφικτή η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι – σύμφωνα με την Eurobank – απαιτείται η εκπλήρωση δύο καίριας σημασίας, προϋποθέσεων:

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, να αξιολογήσει θετικά την πρόοδο που έχει σημειωθεί

Να μην υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος στήριξης.

«Η τελευταία προϋπόθεση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, εάν δεν πραγματοποιηθεί καμία εξαγορά χρεογράφων και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου πριν την έναρξη των επίσημων διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου» σχολιάζει σχετικά, η Eurobank.

Όπως σημειώνεται παράλληλα, η συνολική αγορά των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να αγγίξει τα 4,2 δισ. ευρώ ή ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ, εάν το πρόγραμμα παραταθεί πέραν του Μαρτίου του 2017.

Αυτό – εξηγεί αναλυτικά – θα ισοδυναμούσε με ποσό, μεγαλύτερο από την ετήσια αξία του τρέχοντος συνολικού όγκου ημερήσιων συναλλαγών ελληνικών τίτλων, ασκώντας «έντονα θετική επίδραση στα ασφάλιστρα κινδύνου (risk premia) και συμβάλλοντας στη συμπίεση των διαφορών αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κατά περισσότερες από 100 μονάδες βάσης».

Facebook Comments