Λίγοι κέρδισαν λίγα και πολλοί έχασαν πολλά από το Βrexit στο καζίνο της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία άλλοτε λειτουργεί σαν ρομπότ, σχεδόν αυτονομημένη από τους πρωταγωνιστές της, κι άλλοτε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, που ανταμείβει τους καλύτερα πληροφορημένους και τους πιο αδίστακτους.

Οι μυθικές ικανότητες του Τζορτζ Σόρος επιβεβαιώθηκαν ακόμη μια φορά, αφού «σόρταρε» μετοχές της Deutsche Bank ποντάροντας στο Βrexit και βγήκε κερδισμένος κατά 100 εκατομμύρια δολάρια. Για τον δισεκατομμυριούχο Σόρος, που είχε γκρεμίσει τη στερλίνα και το 1992, τα κέρδη αυτά είναι στραγάλια.

Αυτό που πρέπει να τον ικανοποίησε περισσότερο ήταν η συντήρηση του μύθου του. Φυσικά μέχρι και την παραμονή του δημοψηφίσματος ο Σόρος δήλωνε σίγουρος ότι το Βrexit… δεν θα συμβεί ποτέ, αλλά φαίνεται πως οι δικοί του δημοσκόποι ήταν καλύτεροι από τη YouGov. Καλή μύτη φαίνεται πως είχε και ο νεαρός Σκοτσέζος επενδυτής Τζέιμς Χάνμπερι, που κέρδισε 150 εκατομμύρια δολάρια τη «Μαύρη Παρασκευή» 24 Ιουνίου και τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, ποντάροντας στην πτώση της στερλίνας. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο αετονύχης πολυτελείας, που αποφοίτησε το 2003 από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, διοικεί ένα hedge fund 1,5 δισ. δολαρίων και διαχειρίζεται πρόσθετα κεφάλαια 500 εκατομμυρίων.

Πολλοί συνάδελφοί του κατέφυγαν σε υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να τοποθετηθούν ανάλογα, ενώ κάποιοι ζήτησαν έναντι αδράς αμοιβής τη γνώμη του καθηγητή Ιστορίας του Χάρβαρντ, Νάιαλ Φέργκιουσον, που θεωρείται βαθύς γνώστης των βρετανικών πραγμάτων και γκουρού των διαθέσεων της κοινής γνώμης.

Εκτός όμως από τον κόσμο των χρηματαγορών και του τζόγου υπάρχει και ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας -ιδίως της βρετανικής- που υπέστη καθίζηση. Κατά τους υπολογισμούς του Bloomberg, οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχασαν 127,4 δισ. δολάρια τη «Μαύρη Παρασκευή», ήτοι το 3,2% της συνολικής καθαρής αξίας των μετοχών τους (άρα δεν χρειάζονται τη συμπόνια μας).

Ο μεγαλύτερος χαμένος από το Brexit είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης, Αμάνθιο Ορτέγα, ιδιοκτήτης της αλυσίδας ένδυσης Zara, που εκτιμάται ότι έχασε 6 δισ. δολάρια μέσα σε μία μέρα.

Αλλοι εννιά συνάδελφοί του είδαν την περιουσία τους να μειώνεται περίπου κατά 1 δισ. δολάρια έκαστος, και μιλάμε για τρανταχτά ονόματα, όπως ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τζέραλντ Κάβεντις Γκρόβενορ, δούκας του Ουεστμίνστερ και μακράν ο κορυφαίος… τσιφλικάς του Νησιού.

Στο χώρο των βρετανικών επιχειρήσεων πρώτος έσυρε το μοιρολόι του Brexit ο διάσημος και πολυσχιδής Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Group, υποστηρίζοντας ότι η εταιρία του έχασε το ένα τρίτο της αξίας της μέσα σε μία εβδομάδα. Ο Μπράνσον προειδοποίησε πως η χώρα «οδεύει προς την καταστροφή», αποκάλυψε ότι μετά το δημοψήφισμα η εταιρία του ακύρωσε μια επένδυση που θα έφερνε 3.000 θέσεις εργασίας και ζήτησε κατεπειγόντως να διεξαχθεί νέο, «διορθωτικό» δημοψήφισμα, όπως ζήτησαν πάνω από 3,6 εκατομμύρια Βρετανοί στο Διαδίκτυο.

«Οι Κινέζοι επενδυτές μου είπαν ότι όχι μόνο δεν θα συνεχίσουν να βάζουν λεφτά, αλλά θα φύγουν από την Αγγλία», τόνισε στον «Guardian». Ενας στους πέντε επικεφαλής των βρετανικών επιχειρήσεων εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει αλλού ένα μέρος των δραστηριοτήτων του, ενώ δύο στους τρεις βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο, όπως έδειξε εσωτερική έρευνα του Ινστιτούτου Διευθυντών της Βρετανίας (IoD).

Σαφήνεια προθέσεων και οικονομική σταθερότητα ζήτησε από την κυβέρνηση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πολυτελών αυτοκινήτων Aston Martin, Μαρκ Ουίλσον, προκειμένου να διασωθεί η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. Εξάλλου, σε άρθρο στους «Times» η γενική διευθύντρια του βρετανικού ΣΕΒ (Confederation of British Industry) Kαρολάιν Φέρμπερν προέτρεψε την κυβέρνηση να δράσει επειγόντως για να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες του Brexit στις επενδύσεις και την εργασία.

Ανάλογη έκκληση απηύθυναν και τα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας.

Facebook Comments