Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ηγεσίες των εγχώριων τραπεζών αναμένοντας εποπτική παρέμβαση εντός του έτους για το θέμα των κακών δανείων και τον καθορισμό κατευθυντηρίων γραμμών και ποσοτικών στόχων για μείωση τους. 

Η ΕΚΤ αναμένεται να σφίξει περαιτέρω τα ζωνάρια σε σχέση με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμηνύοντας ότι η λήψη μέτρων που το κάθε τραπεζικό ίδρυμα οφείλει να εφαρμόσει βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος θα παρακολουθείται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). 

Στο πλαίσιο του ελέγχου αυτού τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κρίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα βάσει των ενεργειών και αποφάσεων των ανώτατων διευθύνσεων των τραπεζών όπως επίσης και το τελικό αποτέλεσμα, σε ότι αφορά το ύψος και τη μεταβολή των NPLs. 

Δεν αποκλείεται η οδηγία της ΕΚΤ να περιλαμβάνει και την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δεν θα ανταποκρίνονται στους στόχους που θα τίθενται από το αρμόδιο εποπτικό όργανο. 

Το «μοντέλο» αυτό ενδέχεται να προωθηθεί και να εφαρμοστεί, με αφορμή την υπό εξέλιξη τραπεζική κρίση στην Ιταλία. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής τράπεζας, η ΕΚΤ ζήτησε από τη Monte dei Paschi di Siena, της πιο παλιάς και τρίτης πιο μεγάλης τράπεζας στην Ιταλία, να μειώσει τα κακά της δάνεια κατά 40% στα επόμενα τρία χρόνια. 

Η ιταλική τράπεζα προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε κινήσεις για μείωση των NPLs με πωλήσεις δανείων και απομόχλευση του ισολογισμού της. Η ΕΚΤ έκρινε ωστόσο ότι το πλάνο της για μείωση των NPLs κατά περίπου €1-2 δισ. ετησίως, είναι ανεπαρκές. 

Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι «φορτωμένο» με €360 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ, η Ιταλία είναι μία από τις χώρες με το ψηλότερο ποσοστό NPLs στο τραπεζικό της σύστημα. 

Τα NPLs στην Ιταλία φθάνουν το 18% των δανείων έναντι 39% στην Κύπρο, που είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας. 

Τα μηνύματα που έρχονται από τη Φρανκφούρτη φέρουν την ΕΚΤ να θέτει πλέον αυστηρούς όρους σε ότι αφορά τη μείωση των NPLs, θεωρώντας ότι αυτή χαλαρότητα που επικρατεί στην όλη διαχείριση τους θα πρέπει να αναθεωρηθεί. 

Για τον σκοπό αυτό έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας για να παρακολουθεί τα εποπτευόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με μεγάλο ύψος ΝPLs. 

Οι ανώτατες διευθύνσεις των τραπεζών θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν αναφορά στον SSM με συγκεκριμένα στοιχεία και ενέργειες για την κίνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤ της Κύπρου, τα προβληματικά δάνεια στην Κύπρο φθάνουν τα €27 δισ. 

Ως ποσοστό επί των συνολικών δανείων, τα ΝPLs ανέρχονται σε περίπου 50% του συνόλου. 

Η Monte dei Paschi αναφέρει στους τελευταίους της λογαριασμούς ότι έχει κάνει προβλέψεις για κάλυψη του 49% των προβληματικών δανείων. 

Όπως σημειώνεται από γνώστες του θέματος, κύριο μέλημα των ρυθμιστικών αρχών είναι η βέλτιστη διαχείριση τωνNPLs, η οποία δεν θα γίνει με βάση τη διάθεση του κάθε τραπεζικού ιδρύματος, αλλά θα τεθούν πολύ συγκεκριμένοι στόχοι, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. 

Πάντως, πριν το τέλος του έτους οι επηρεαζόμενες στην Κύπρο τράπεζες, που εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα πρέπει να δώσουν αναλυτική πληροφόρηση, προς τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, καθορίζοντας μάλιστα και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα μείωσης των ΝPLs, ανεξάρτητα από τη σχετική οδηγία που θα εκδώσει η ΕΚΤ. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έθεσε το 2015 ποσοτικούς στόχους για αναδιαρθρώσεις δανείων, όχι όμως για το ύψος των NPLs.

Facebook Comments