Το σενάριο του σοκ για το οποίο προειδοποιούσαν οι οπαδοί της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. φαίνεται να υλοποιείται και μάλιστα άμεσα, καθώς 13 ημέρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Βρετανία έρχεται αντιμέτωπη με μαζικές εκροές κεφαλαίων που πλήττουν τις εταιρείες της αγοράς ακινήτων και έχουν ήδη οδηγήσει σε αναστολή της λειτουργίας τους τρία funds του κλάδου.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο πολλαπλασιασμού του προβλήματος εντείνεται, καθώς οι δυσοίωνες εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στην πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εν μέσω ενός κλίματος στον επιχειρηματικό κόσμο που οδηγεί σε ακυρώσεις παραγγελιών. Κι όλα αυτά ενώ έχουν προηγηθεί οι εξαγγελίες του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Oσμπορν, που επιχειρεί να δελεάσει τις επιχειρήσεις και να τις κρατήσει στη Βρετανία προσφέροντάς τους ένα εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς με συντελεστή κάτω του 15%. Η τολμηρή πρόταση από πλευράς του κ. Oσμπορν, που μάλλον θα προκαλέσει αντιδράσεις στην Ε.Ε., ώς τώρα αποδεικνύεται μάλλον ατελέσφορη.

Χθες ανέστειλαν τη λειτουργία τους δύο βρετανικά funds που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά ακινήτων: το M&G, επενδυτικός βραχίονας της ασφαλιστικής Prudential με κεφάλαια ύψους 4,4 δισ. στερλινών, το οποίο επικαλέστηκε μαζικά αιτήματα για ρευστοποιήσεις των τοποθετήσεων των επενδυτών και απόσυρση των κεφαλαίων τους.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα για τον ίδιο ακριβώς λόγο αναστολή λειτουργίας του Aviva Investments που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. στερλινών, ενώ μία ημέρα νωρίτερα το fund Standard Life με κεφάλαια ύψους 2,9 δισ. στερλινών αναγκάστηκε επίσης να αποτρέψει τη μαζική φυγή των επενδυτών του, αναστέλλοντας τη λειτουργία του. Οι δυσοίωνες ειδήσεις έχουν εντείνει την ανησυχία πως ενδέχεται να μην είναι παρά η αρχή, καθώς η διαδικασία αυτή που εξανάγκασε τα funds σε μαζικές πωλήσεις ακινήτων μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης και να οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών των ακινήτων όπως συνέβη στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι μετοχές εταιρειών της αγοράς ακινήτων όπως η Legal & General, η Aberdeen Asset Management και η Land Securities υποχωρούσαν χθες από 4,5% έως 6,1%. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση της βρετανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων της χώρας με αντικείμενο τις επιπτώσεις του Brexit στον κλάδο. Εχει, άλλωστε, δεχθεί καίριο πλήγμα ο τομέας των υπηρεσιών, καθώς οι πελάτες ακύρωσαν μαζικά παραγγελίες. Το αποτέλεσμα ήταν να καταβαραθρωθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων. Ο σχετικός δείκτης της εταιρείας Markit βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση έχοντας υποχωρήσει κατά σχεδόν οκτώ μονάδες μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες μετά το δημοψήφισμα. Παράλληλα, από τις 28 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου το ποσοστό των βρετανικών επιχειρήσεων που δηλώνουν απαισιόδοξες έχει εκτιναχθεί στο 49% από το 25%.

«Είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί περαιτέρω ή και να συρρικνωθεί σημαντικά η δραστηριότητα τους επόμενους μήνες εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει καλλιεργήσει το δημοψήφισμα», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής των οικονομολόγων της Markit, που επισημαίνει πως έχουν μειωθεί σημαντικά οι προσλήψεις καθώς οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι στην οικονομία.

«Οι αριθμοί καταδεικνύουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και προδίδουν αντίδραση σε σοκ», σχολιάζει ο Σκοτ Κορφ, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών. Οπως τονίζει ο ίδιος, οι επιχειρήσεις στη Βρετανία όχι μόνον δηλώνουν απαισιόδοξες για την κατάσταση της οικονομίας αλλά «οι προσδοκίες τους για τις πωλήσεις τους στην εγχώρια αγορά, τις εξαγωγές τους και τις επενδύσεις τους τους επόμενους 12 μήνες έχουν πέσει στον γκρεμό». Εξάλλου τα 3/4 των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προεξοφλούν ύφεση στη Βρετανία.

Facebook Comments