Τη σταδιακή άρση των capital controls, προς τα τέλη του 2016, προτείνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, θέτοντας ωστόσο, ως απαραίτητη προϋπόθεση την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, την πολιτική σταθερότητα και την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού οίκου, η συμπεριφορά των καταθετών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.

«Οι περιορισμοί στις αναλήψεις καταθέσεων αποθαρρύνουν τους πελάτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες» τονίζει στη συνέχεια, και επισημαίνει ότι οι καταθέσεις θα επιστρέψουν μόνο εφόσον, εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στους Έλληνες καταθέτες ή εάν υπάρξει ένας νέος γύρος χαλάρωσης των περιορισμών.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα παραμένει εξαρτημένος, σε μεγάλο βαθμό, από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος και κυρίως από τον ακριβό ELA.

H επαναφορά του waiver τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον Fitch, θα παράσχει σημαντική βοήθεια στις τράπεζες, οι οποίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το 7% της χρηματοδότησης του ELA με τη φθηνότερη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. «Παρότι δεν αποτελεί ένα σημαντικό αριθμό, οι τράπεζες θα ωφεληθούν» σπεύδει να σημειώσει.

Στις θετικές εξελίξεις συμπεριλαμβάνεται και η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα «φθηνής» χρηματοδότησης (TLTRO) της ΕΚΤ, μέσω του οποίου διασφαλίζεται τόσο η μακρά περίοδος ωριμάνσεων, όσο και το μικρότερο κόστος δανεισμού.

Καταλήγοντας, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,9% το 2016, με σταδιακή βελτίωση, όσο πλησιάζουμε στο 2017.

Facebook Comments