«Αγριεύει» η φορολογική διοίκηση και στοχεύει πλέον στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου για να διασφαλίσει την είσπραξη των εσόδων. Ουσιαστικά με τις κινήσεις που ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα, οι φορολογικές αρχές επιθυμούν να καταστήσουν σαφές στους οφειλέτες ότι θα εφαρμοσθεί καθολικά η νομοθεσία για όσους χρωστούν ποσά άνω των 500 ευρώ στην εφορία.

Εκτός από τις κατασχέσεις λογαριασμών έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο –και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα publicrevenue.gr– πλειστηριασμοί ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, εφορίες των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και της Σαντορίνης έχουν προχωρήσει σε αρκετές κατασχέσεις ακινήτων. Ηδη έχουν ενημερωθεί οι οφειλέτες του Δημοσίου για τα χρέη που έχουν προς το ελληνικό Δημόσιο και για όσους εξ αυτών δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφορίας για τακτοποίηση της οφειλής τους ή την ένταξη των χρεών τους στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, έχουν ξεκινήσει προγράμματα πλειστηριασμών και όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη αυτά θα ενταθούν μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί γίνονται πλέον στην εμπορική αξία των ακινήτων. Δηλαδή η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στα επίπεδα της εμπορικής αξίας, όπως αυτή προσδιορίζεται από ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Πάντως, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς άδικη την επιλογή της εμπορικής αξία του ακινήτου ως τιμή πρώτης προσφοράς, ενώ την ίδια στιγμή όλοι οι φόροι υπολογίζονται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων που είναι από 30% έως και 60% υψηλότερη από τις εμπορικές. Δηλαδή το Δημόσιο ζητεί από τους φορολογουμένους να πληρώνουν τους φόρους των ακινήτων με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες, ενώ στους πλειστηριασμούς χρησιμοποιούν τις εμπορικές τιμές, με αποτέλεσμα ο οφειλέτης να χάνει σημαντικά ποσά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μεγαλύτερου τμήματος του χρέους τους.

Κατόπιν των σχετικών εντολών, οι εφορίες έχουν αρχίσει τα προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων. Οπως προαναφέρθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr) έχουν αναρτηθεί 55 αναγγελίες πλειστηριασμών ακινήτων, μικρών και μεγάλων διαμερισμάτων ακόμα και αγροτεμαχίων, που θα γίνουν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Στη λίστα των ακινήτων που πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» για οφειλές στην εφορία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

• Διαμέρισμα δευτέρου ορόφου συνολικής επιφάνειας 116,20 τ.μ. στον Δήμο Πεύκης. Τιμή πρώτης προσφοράς 168.000 ευρώ.

• Διαμέρισμα τρίτου ορόφου στο Κολωνάκι 100,10 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς τα 640.000 ευρώ.

• Διαμέρισμα πέμπτου ορόφου στο Κολωνάκι 59,52 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς τα 400.000 ευρώ.

• Οικοδομή σε οικόπεδο 204,5 τ.μ. στη Λ. Βουλιαγμένης με τιμή πρώτης προσφοράς 1,6 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments