Έφτασε η ώρα των αποφάσεων για τον επίμαχο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας καθώς, κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών οικονομικών και εσωτερικών τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ αναμένεται να επιδιώξουν συναίνεση, παρά τις όλες διαφωνίες και προσεγγίσεις. 

Ο χρόνος εξαντλείται, αφού θα πρέπει κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη, που θα είναι η τελευταία πριν από τις θερινές διακοπές, να υπάρξει κατάληξη. 

Μέχρι σήμερα ενώπιον των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών βρίσκεται η τελική πρόταση του ΔΗΣΥ, με την οποία προτείνεται μεταξύ άλλων έκπτωση 75% στα φορολογητέα ποσά που θα υποβληθούν με βάση τις εκτιμήσεις του 1980 και διατήρηση του δημοτικού φόρου. 

Η πρόταση του ΔΗΣΥ για κατάργηση του φόρου μεταφέρεται για το 2017. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να μην αναλώθηκαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε σε οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις ή επαφές, παρά τις αρχικές τους προθέσεις, όπως προκύπτει τουλάχιστον από δηλώσεις στη StockWatch του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μαρίνου Μουσιούττα και του βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα. 

Οι δύο βουλευτές ανέφεραν ότι ενδεχομένως να υπάρξει μία σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ, πριν από τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών. 

Πάντως οι δύο διαδοχικές συσκέψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που είχαν γίνει την περασμένη βδομάδα δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν τελική φόρμουλα. 

Η πρόταση του ΑΚΕΛ η οποία προβλέπει κλιμακωτή φορολογία με βάση τις τιμές του 2013 παραμένει στο τραπέζι. 

Το ΑΚΕΛ προτείνει φοροαπαλλαγή ιδιοκτητών με ακίνητα μέχρι €200 χιλ. που συνεπάγεται με εξαίρεση του 54% των φορολογούμενων. 

Προτείνει παράλληλα οκτώ φορολογικούς συντελεστές από 0,25 τοις χιλίοις μέχρι 15 τοις χιλίοις. 

Στη γραμμή του ΑΚΕΛ φαίνεται να προσανατολίζεται και η Συμμαχία Πολιτών η οποία ωστόσο, θα καταθέσει πρόταση για αφαίρεση του φόρου ακινήτων από τον φόρο εισοδήματος. 

Το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, προτείνει τέσσερις φορολογικούς συντελεστές με τιμές του 2013, από 3,5 μέχρι 6,5 τοις χιλίοις, με τρείς διαβαθμίσεις με τις πρώτες €100 χιλ, να είναι αφορολόγητες. 

Ο κ. Μουσιούττας, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνηγορήσει υπέρ της πλήρους κατάργησης του φόρου, διατηρώντας τον φόρο που επιβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση, άσκησε κριτική στον ΔΗΣΥ, διότι η πρόταση του, όπως υποστήριξε, αφήνει πολλά κενά. 

«Πρέπει να αποφασίσουν κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, τι επιτέλους θέλουν. Μέχρι σήμερα μιλούν σε διαφορετικά μήκη κύματος. Η πρόταση του ΔΗΣΥ προτείνει τιμές του 1980 ενώ δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν οι εκτιμήσεις με τιμές του 2013 και αφήνει περίπου 100 χιλ. ιδιοκτήτες εκτός φορολόγησης», παρατήρησε στη StockWatch ο βουλευτής του ΔΗΚΟ. 

Εξήγησε ότι με βάση τις τιμές του 1980 οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας που φορολογούνται είναι 270 χιλ. ενώ με βάση τις τιμές του 2013 φορολογούνται 370 χιλ. 

Η Αλληλεγγύη, σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Μ. Γιωργάλλα, προτείνει κλιμακωτή φορολόγηση επίσης με τιμές του 2013 και απαλλαγή του φόρου μέχρι €100 χιλ. 

Προτείνει επτά φορολογικούς συντελεστές από 0,25 μέχρι 11 τοις χιλίοις ενώ παράλληλα εισηγείται να ανοίξει η περίοδος των ενστάσεων με ένα συμβολικό ποσό που δεν θα ξεπερνά τα €20. 

Με αυτό τον τρόπο, είπε, το κτηματολόγιο θα ανιχνεύσει τις στρεβλώσεις και θα διορθώσει τα λάθη. 

Η ΕΔΕΚ, όπως έχει διαρρεύσει, εισηγείται φοροαπαλλαγή ιδιοκτησιών μέχρι €100 χιλ., επιβολή τέλους ύψους €75 για όλους τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα αξίας μέχρι €1 εκ. και υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας πέραν του €1 εκ. 

Το Κίνημα Οικολόγων, που είναι το πρώτο που παρουσίασε την πρόταση του, προτείνει οκτώ φορολογικούς συντελεστές από 0,4 μέχρι 1,4 τοις χιλίοις και εξαίρεση από τη φορολογία των περιοχών Νατούρα και γεωργικών τεμαχίων. 

Να ληφθούν νούσιμες αποφάσεις 

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης απηύθυνε χθες έκκληση στη βουλή όπως «ληφθούν νούσιμες αποφάσεις, οι οποίες να βασίζονται στην κοινή λογική και να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον». 

Σε συνέντευξη του στον Πολίτη ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «εάν η επιθυμία όλων είναι η κατάργηση της φορολογίας τότε θα πρέπει και οι εισηγήσεις του ΔΗΣΥ για μείωση των δαπανών να τύχουν στήριξης». 

Ο ΔΗΣΥ πρότεινε την Παρασκευή διάφορα μέτρα μείωσης δαπανών, ώστε να γίνει εφικτή η κατάργηση του φόρου το 2017. 

«Εάν αυτή είναι η κατεύθυνση», είπε, «τότε η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να συνεργαστεί. Τζάμπα μαγκιές, όπως έχω πει, δεν επιτρέπονται. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιστρέψουμε στις εποχές των ελλειμμάτων οι οποίες ξέρουμε που οδηγούν». 

Ο κ. Γεωργιάδης με επείγουσα επιστολή προς τη βουλή προτείνει φόρο 0,35 αντί 0,5 τις χιλίοις που πρότεινε προηγουμένως και διατήρηση του δημοτικού τέλους.

Facebook Comments