Την Πορτογαλία και την Ισπανία, που κινδυνεύουν με επιβολή οικονομικών κυρώσεων λόγω της παραβίασης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υποστήριξε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup έπειτα και από σχετική εντολή του Αλέξη Τσίπρα.

Στην κατεύθυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κινήθηκαν και οι υπουργοί της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, αρχικά μόνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς. Ωστόσο, μετά την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ακολούθησαν και ο Ιταλός και ο Γάλλος ομόλογός του, ζητώντας ελαστικότερη αντιμετώπιση, με το βασικό επιχείρημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μετά το Brexit η σκληρή γραμμή στα δημοσιονομικά αυτή τη στιγμή στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στις αγορές.

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου αναμενόταν να κυριαρχήσουν η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «προσήλθε με οδηγία από τον Αλέξη Τσίπρα για σκληρή γραμμή σθεναρής υποστήριξης των δύο χωρών». Ίδια είναι και η ελληνική «γραμμή» προς την Ιταλία, αναφορικά με το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών.

«Οι δύο χώρες έχουν παρεκκλίνει από τη διόρθωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων και δεν έκαναν ό,τι είχε συμφωνηθεί» δήλωσε νωρίτερα σε αυστηρό ύφος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 

Facebook Comments