Νέο μήνυμα προς την ιταλική κυβέρνηση ότι τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών θα πρέπει να λυθούν «μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι δεν διαβλέπει κίνδυνο πολιτικής κρίσης στην Ιταλία λόγω των «κόκκινων» δανείων που βαραίνουν τις τράπεζες, λέγοντας ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στην ικανότητα της Ρώμης να βρει λύση στο πρόβλημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Οι νέες δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ έρχονται μία ημέρα αφότου διαμήνυσε ξεκάθαρα ότι οι κοινοί κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί, καθότι διαφορετικά «όλα θα αμφισβητούνταν» στην Ευρώπη.

Οι ιταλικές τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους περίπου 360 δισεκατομμύρια ευρώ σε κακά δάνεια, όμως τη Δευτέρα ο κ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι αυτό δεν είναι ένα «καινούργιο ζήτημα» και δεν συνιστά «οξεία κρίση» για την ευρωζώνη.

Στις σημερινές δηλώσεις του πριν το Ecofin, o ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε μάλιστα ότι η λύση είναι δυνατό να βρεθεί πριν το δημοψήφισμα που η κυβέρνηση Ρέντσι έχει προγραμματίσει για τον Οκτώβριο.

Αν και το δημοψήφισμα αφορά βουλευτικές αλλαγές με στόχο την απλοποίηση της νομοθετικής διαδικασίας, έχει λάβει χαρακτήρα λαϊκής ψήφου εμπιστοσύνης για την ιταλική κυβέρνηση. Ο ιταλός πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές πως θα παραιτηθεί εάν οι προτάσεις του απορριφθούν από το εκλογικό σώμα.

Οι κανόνες της Ε.Ε. για την εκκαθάριση τραπεζών προβλέπουν ότι προτού δοθεί οποιαδήποτε κρατική βοήθεια θα πρέπει να υποστούν «κούρεμα» οι ομολογιούχοι, οι μέτοχοι και οι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ.

Η Ρώμη ωστόσο επιδιώκει μία εναλλακτική λύση, με μεγαλύτερη ευελιξία, που θα τις επιτρέψει να προστατεύσει ορισμένες κατηγορίες ομολογιούχων και μετόχων.

Παρά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ο κ. Ρέντσι έχει δηλώσει αισιόδοξος ότι μία συμφωνία που θα ικανοποιεί τα αιτήματα της Ιταλίας θα επιτευχθεί με την Κομισιόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Facebook Comments