Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το τρέχον έτος και να θέσει στόχο πολύ χαμηλότερο από τον επίσημο στόχο του 2% για το επόμενο έτος. Η εξέλιξη αναμένεται να εντείνει το κλίμα αμφισβήτησης για τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας, που αποδεικνύονται υπερβολικά αισιόδοξες. Παράλληλα αναμένεται και να εντείνει τις πιέσεις προς την τράπεζα, ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας και του πληθωρισμού.

Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Σίντο Αμπε ανέφεραν στο Reuters κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει το πρακτορείο. Εγγραφο εργασίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να οριστικοποιηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, φέρει την κυβέρνηση να προβλέπει πληθωρισμό 0,4% για το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2017, ενώ τον Ιανουάριο μιλούσε για πληθωρισμό 1,2%.

Η υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό είναι συνεπακόλουθο της ασθενέστερης ανάπτυξης. Ενώ τον Ιανουάριο η κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη 1,7%, τώρα υποβαθμίζει τις προσδοκίες της, προεξοφλώντας ανάπτυξη μόλις 0,9%. Στη νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού οδήγησαν και εξωτερικοί παράγοντες, όπως η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η πρόσφατη ανατίμηση του γιεν που παρασύρει σε πτωτική πορεία τις τιμές των εισαγωγών.

Πηγές της ιαπωνικής αγοράς εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε πιο εκτεταμένο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας. Κι αυτό γιατί το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι εξαγωγικές επιχειρήσεις από την ενίσχυση του γιεν και η αναιμική κατανάλωση συμπιέζουν περαιτέρω την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Facebook Comments